2012-08-17 235 浏览
庆祝周年纪念,谂食乜都谂到头都大埋,结果都系食日本野稳稳阵阵。听人讲火间土有特色卡位屈膝盘坐,好想一试!我星期三食饭,星期二先决定到去火间土食。打去订台,已经比人订晒房仔,只可以坐大厅。唔紧要,食饭先系重点。值得一提既系,接电话个经理系识识地中文的,不过都系讲番英文稳阵,事关我用中文讲我电话号码,都要重覆左三四次,最后用英文先听得掂。火间土,made in Japan。个TABLE SETTING同香港普通日本餐厅比零舍有FEEL。礼貌问题,无影到坐位。但个大厅(LOBBY)比我想像中挤逼,我张台比WINDOW SIDE果张台同埋近墙果边既台夹系中间。侍应行过都会好小心奕奕,可想而知坐系大厅都系比较逼。第一个黎既系三色饭。饭比较黏身,三种刺身都非常新鲜,特别系海胆。第二味系烧明太子。本人十分喜欢明太子意粉,未试过烧明太子系点,所以试验性质叫黎试试。结果就........麻麻地。唔知道系调味定佢本身烧既味定点,我觉得咸左少少。和牛还算OK薄饼即叫即整,海鲜料唔算食但新解,98蚊都叫抵食。软壳蟹卷都好食,炸得好脆食完饭点可以无甜品。综观佢卖既咁多样甜品,价钱由35至50不等。雪糕类比较多。
唔错的SETTING
三色饭 全晚比较好的菜色
烧明太子
$198 和牛
和牛还算OK
海鲜PIZZA
薄饼即叫即整,海鲜料唔算食但新解,98蚊都叫抵食。
软壳蟹卷
软壳蟹卷都好食,炸得好脆
五色一口雪糕
食完饭点可以无甜品。综观佢卖既咁多样甜品,价钱由35至50不等。雪糕类比较多。因为同女友食到咁上下饱,又唔想食PANCAKE,咁就叫左个一口雪糕。其实个甜品未黎之前,我对佢无咩期望,谂住会好细旧雪糕。
点知黎到都几大旧,味道算OK! 红莓果个味道比较特别,印象深刻!

我第一次打食评就贡献左比火间土,希望大家支持。
题外话/补充资料: 题外话,原来火间土有放题。又唔知质素系点呢?
2012-08-15
庆祝纪念