2018-08-05
喺呢个悠闲既星期日,小弟去左湾仔行下街睇下玩具咁,行完当然又系食tea既时间。本身想试下廉记冰室,但见到条长龙就5开胃,立即放弃; 如是者见到对面有间未食过既拉面店,而且有下午茶特价,好奇既小弟我即刻就入左去了。首先,环境不算窄,望落整洁,无异味; 台员正正常常服务,一坐低就俾餐牌同tea menu,正路。Tea menu系店家3个主打灸热拉面既半价版,全部40蚊连汽水,还可以。最后,我就叫左个大辣既辣味噌汤拉面,试下灸热拉面(好似话系抄过既汤底?)系米好食d。等左10分钟,拉面送到。讲真,卖相比一般低,少少失望,不过味道最重要,食左先讲。汤底: 味噌味算浓,配以大辣味,易入口之余都算有大辣既爽快感; 而且不算浠,口感浓度可以接受,ok的。另外一提,可能真系炒过既关系,饮落有多一种喉咙热热既感觉,算特别。面: 因为tea得半面,所以份量就不评了,但如果少一点碎面会好好多; 而面质我觉得一般,偏软; 味道方面有轻微碱水味,可以煮得好dd(或者如来货有关? 5知),不过都吸到汤汁,可以啦。叉烧: 较多肥位置,但肉又偏硬,我不喜欢,无入口溶掉既感觉有失望。整体: 以4x既价钱有日式拉面配饮品
整体: 以4x既价钱有日式拉面配饮品,可以接受; 汤底最满意,系香口浓郁既,不过面同配料可以做更好。