2019-04-08
最近一直努力发掘近中环区平价餐厅,今日喺OpenRice 见到呢间炊豕店喺我公司附近,价钱又唔贵,决定去食个晚餐。炊豕店外面望落几似文青店,白色墙配绿色窗柜,简洁得嚟几靓。而入面嘅装修就行怀旧风,似香港5,60年代嘅士多风格。有旧式热水壶同风扇做衬托,几有旧年代风味。墙上就挂左好几张海报,有30年前旧报纸,又有旧公仔书里面嘅图画,几有气氛。今次就叫左呢道嘅招牌猪扒饭,我同朋友两个人一样叫左秘制猪扒饭,不过一个叫肉燥汁,一个叫咖哩汁。个饭都几大个,份量十足。猪扒炸得香又脆,送饭一流。加上啱啱煮起就食,热辣辣又脆。另外仲叫左个辣味海蜇同卤水蛋两个人分嚟食,平时食餐厅海蜇都会莫明有啲胶味,但系今次嘅冻食海蜇咬落弹牙冇胶味,辣椒唔算辣,都几入味,值得一赞。饮品就叫左个热蜂蜜柚子同同热蜂蜜生姜茶,跟餐先加5蚊,值得加钱饮。餐厅嘅另一重点系店员嘅制服,上面写住 我们都是食猪大的,可能食猪食得多,所以煮豕料理先咁出色。最后两个人今埋单$154,唔洗加一。计落每个人都系77蚊,食到好饱。想嚟食嘅最好早啲到,因为唔系做宵夜食市,所以餐厅8点后就唔接食客,我走嘅时候830已经所有枱啲人走哂。不过好食嘅系值
想嚟食嘅最好早啲到,因为唔系做宵夜食市,所以餐厅8点后就唔接食客,我走嘅时候830已经所有枱啲人走哂。不过好食嘅系值得早啲嚟食嘅~