2012-05-13
夏日炎炎去到尖沙嘴行街真系热到抽筋! 肚饿起上来一念就念到冷面! 而呢度ge冷面堪称系全香港最好食~~入到去, 见到老板娘好好笑容甘招呼我地, 呢种甘warm ge感觉系宜家大集团当道ge情况下, 大概系呢种小店先有. 同老板娘吹左水之后, 既不急待地叫野食. 我同女朋友叫左个二人套餐, 加钱转中华冷面, Ankake拉面 (女朋友至爱), 虾饺子, 炸鸡肉同冻番茄! 呢个配搭简直系最正ge炎夏之选!中华冷面系出面食开ge冷面通常系天妇罗加荞麦面, 而自从食过呢度ge冷面之后, 一直念念不忘. 面身用返札幌拉面, 虽然本身面身有少少"简"水味, 但配上酸酸甜甜ge冷面汁, 反而有一种好清爽ge感觉. 而呢款冷面ge配料好多, 包括蟹肉, 海蜇, 青瓜, 叉烧, 紫菜, 口感非常丰富. 我地自己就觉得好抵食~ 系我同女朋友每次来到ge必点item~Ankake拉面札幌拉面本身系以浓郁口味闻名, 可能来到香港之后为左配合我地ge口味相对无甘咸. 呢度出名系面鼓, 但系女朋友就偏爱鼓油汤底ge Ankake, 虽然我自己本身就麻麻~ 不过上到来成碗面都系热辣辣, 呢种风味真系够晒日本虾饺子每
中华冷面
虾饺子
每次来到食拉面一定会叫埋饺子, 而我自己最爱系虾饺子, 本身饺子"九"菜ge味道比较浓, 但系加埋虾ge鲜甜, 中和左果种苦涩味, 可以话岩岩好! 必食!
炸鸡肉同冻番茄就不过不失啦, 所以就费事写啦~