餐厅: 火水爐冰室火鍋
资讯:

餐厅: 火水爐冰室火鍋
资讯:

天气虽然十分炎热,但仍然无阻香港人打边炉烚下烚下嘅兴致。今日就去到旺角烟厂街嘅一间火锅店名<火水炉>,店内装修主打怀旧气息, 就连餐厅播放嘅音乐 ,都充满著七八十年代嘅特性 ,呢一餐饭实在勾起咗我呢个80后好多儿时回忆。价钱方面,258蚊一位包咗一个鸡煲,配料任食两小时。 除此之外亦都会跟埋一个海鲜拼盘,入面有生蚝,海虾,蚬等等,都几有诚意。如图所示鸡煲都好足料,有好多鸡件,花胶亦都很大件,入口口感丰旭, 仲有好多煮到好冧嘅萝卜。我哋四个人将啲汤饮到一滴都无!食完花胶,亦都可以选择另一个汤底打边炉。我哋就选择咗 浓郁花生沙嗲汤底 。汤底一奉上,就已经闻到好浓好香嘅花生味 ,打咗边炉冇几耐,我哋要求服务员加热水,就算加咗热水亦都冇稀释到汤底,反映出系真材实料 。配料方便就有 安格斯牛,轻轻放入汤底烚十秒八秒就食得,厚薄啱啱好。另外仲有美国肥牛,肉同脂肪嘅比例都算均匀,很不错。其他配料选择方面亦都有好多, 例如有芝士肠水饺,墨鱼丸,炸鱼皮等等,推介嘅就系猪粉肠 。友人们原本打算食饱去揾糖水食,但原来餐厅会奉送 杂果红豆凉粉冰。自从有咗仙草等等,我都好耐冇食过凉粉, 一食之下

花胶鸡煲

海鲜拼盘

特浓花生沙嗲汤底

安格斯肥牛

美国肥牛

火锅配料

友人们原本打算食饱去揾糖水食,但原来餐厅会奉送 杂果红豆凉粉冰。自从有咗仙草等等,我都好耐冇食过凉粉, 一食之下,先至记得原来凉粉系咁好食㗎。 我仲好记得细𠮶时,甜品冇咁多选择,夏天就经常食凉粉㗎啦。

杂果红豆凉粉冰

总括嚟讲,加埋一300蚊一位, 有咁多嘢食咁多嘢饮,夫复何求呢。
2019-06-10
花胶鸡煲