2016-08-30
炎热夏日,无咩胃口食野,依家有新去处Espuma 出左afternoon tea set! 唔需要去酒店,都可以优雅地食个下午茶!而且价钱好合理是日,我地黎左湾仔既QRE Plaza 食tea! 餐厅位于25楼,一出电梯已经系餐厅!餐厅装修唔错!景观开扬,由于一早订左位,餐厅安排左窗口位俾我地,景观更加开扬! 而且我地到既时候大概3点,未有太多人~感觉好relax Afternoon tea set, 2个人228, tea set 黎讲算系好抵!有咸点甜点共十多款,再包2杯野饮!今日我地每人加左15蚊转特饮tea set 没有用复杂的器皿装盛,而是简单的架!这更能突出食物首先,叫左杯荔枝jasmine tea! 除左有浓香既茶味外,仲有三粒完整既荔枝食好足料呀! 味道唔错食左咸点先炸鱼配奇异果:炸鱼是岩岩炸的,上台时是热的,鱼肉几滑!而且唔会好油!而底下配既系奇异果,细小一块,但配上鱼食,配搭又几好吞拿鱼配青瓜:吞拿鱼尚算新鲜,美中不足的是调味不太足够,鱼肉结实!配系底既系好fresh既青瓜黑松露蟹肉酥:上枱时是暖暖的,酥皮唔会油,好松化!里面既馅料好味!有黑松露、蟹肉馅料好新鲜,好
炸鱼配奇异果:
吞拿鱼配青瓜:
上枱时是暖暖的,酥皮唔会油,好松化!里面既馅料好味!有黑松露、蟹肉馅料好新鲜,好快就食完整件 白汁蓝青口:
鲜味足,属中规中矩!美中不足既系 要先拿出青口,然后把白汁倒到青口上,先可以食到白汁😂😂😂
好有创意同心机既一个甜点!用橙皮装住橙味啫喱,赞啫喱唔会太甜,而且好结实,食到浓郁既橙味
最上层的是有焦糖的一小片香蕉、中间是朱古力酱、而下层是朱古力蛋糕好好味!估唔到咁夹浓郁朱古力味既蛋糕结实,切落去唔会散开哂!配上朱古力酱同新鲜香蕉好好味
士多啤梨有少少酸,但夏天食好开胃!个人认为唔错水牛芝士加底下既饼都好食,只系觉得分开食会比较合适
造型好有心思,远睇就已经知系芦荟铺喺面的是满满的芦荟粒好钟意芦荟,感觉食完会靓左😂😂而且呢个芦荟好新鲜!好快就食哂面既芦荟底下系panna cotta, 好滑,奶味足!略嫌有点甜,但整体是满意的
一小块芝士蛋糕,多多心机铺喺面嘅系朱古力同红莓!芝士蛋糕唔错!如果蛋糕再结实一点会更好
整体黎讲,系靓既环境下食个咁丰富嘅下午茶只系二百多元!实属抵有机会,会再来
总结:
Afternoon Tea set 食物款式丰富
环境干净(特别是洗手间)