餐厅: 壽記海鮮酒家
资讯:

2023-10-23 364 浏览
星期日心血来潮入南丫岛行山,居然人流唔多,估计大部分人外游或北上。坐中午船由索罟湾起步行,约2点几3点,去到榕树湾觅食,本来想去书虫西餐,但要等位,最后改去食中菜,随便路过见寿记,一开门,d冷气已经攻陷我哋心境,先黎冰冻汽水,再慢慢点菜。伙记无推销海鲜,反而同我哋讲有炒粉炒面食。我二话不说先点豉油王炒面,椒盐鲜鱿,煎咸鱼肉饼,其后再点干炒牛河和啫啫通菜煲,5个人share份量十足。不得不赞整体食物调味适中,最欣赏不会过咸或油腻。尤其两碟炒面炒河😀👍🏼 碟底无油,河粉不会炒到碎,豉油香又够镬气,连平时少食粉面个仔,都话添食😌 个煲啫啫通菜煲,通菜爽脆,虾干鲜甜,仲有几片猪颈肉搭配,热辣辣放上枱,香气扑鼻😋稍为无咁好食既咸鱼肉饼和鱿鱼,虽然唔够个3碟好,但都未至要投诉,鱿鱼炸得好,可惜鱿鱼无鲜味,似急冻货,咸鱼肉饼唔like佢系炸,无咸鱼香味,得咸味。整体而然,下次入嚟会再帮衬。亦要一赞伙计有礼,期待下次入嚟试埋墙上既能手小菜。
豉油王炒面
干炒牛河