2018-01-02 876 浏览
第一次入黎塔门,出发前好彩食定野打抵,行行下行错左上山😂,睇埋风景落番黎已经三点,一场黎到就梗系要试下d地道美食。塔门既餐厅只有数间,起晒码头果边,但间间都似乎以海胆炒饭做招牌菜。不过价钱唔平,评价好坏参半,所以最后㨂左呢间价钱相宜,谂住平平地试下个海胆蛋治。环境就真系好地道,带点简陋。食店人手唔多,落单要自己写起纸度,厨房炒野正是门口个炉头。海胆炒饭要$100, 太贵🤭~最后叫左平一半既"虾酱鲜鱿炒饭"。上菜速度都算快,可能呢个钟数比较少人。(*是日系公众假期,3点钟)✨虾酱鲜鱿炒饭($50): 即叫即炒,饭够干身。闻落就好香虾酱味,但食落就唔多觉。鱿鱼唔算太鲜味,但食落都有味既。虽然材料都系d杂豆,蛋,鱿鱼,但整体味道唔错。饭粒带点焦香,而且份量都几大碟,好抵食。✨海胆蛋治($40): 面包松软,个蛋热辣辣都几好食。个蛋食落好淡海胆味,闻落就系臭臭地果阵海胆除😅。如果比我㨂我会用呢个价钱食两份餐蛋治,呢个海胆治叫做试一次就够。✨炸墨丸($40/半打): 本身一份系$70一打,不过两个人食唔到咁多,所以问佢可否要半份,就加多5蚊。个墨丸虽然系炸,但其实唔脆的,而且好油。味道方面就普普

环境就真系好地道,带点简陋。

食店人手唔多,落单要自己写起纸度,厨房炒野正是门口个炉头。

个墨丸虽然系炸,但其实唔脆的,而且好油。味道方面就普普通通,无咩墨鱼味,一般云吞面铺既墨丸比它更好吃。

不过走果时经过门口,制作环境就真系....,食材四散炉头位置,感觉杂乱。但价钱黎讲算系亲民,睇完风景起度食番个tea都系唔错既选择。