2019-08-09
今日约咗旧同事食午餐,于是就去我哋嘅老地方”mark one”食。以前我仲喺炮台山返工嘅时候成日都同同事嚟哩间餐厅食,我哋嘅例牌系牛扒,其实餐厅每隔两个月左右就会换新Menu,不过食材主要都系𠮶几样,只系通常煮法会有少少唔同,或者酱汁会唔同。今个月原来系炭烧纽西兰肉眼扒,而是日餐汤系南瓜忌廉汤,我order 左哩个汤同五成熟嘅牛扒,薯菜转左跟饭。佢哋先上餐汤再上餐包,餐包系有焗过,所以外脆内软仲有少少热,而牛油可以自己选择搽几多。今日个南瓜忌廉汤同平时饮嘅有少少唔同,我觉得有d甜味,似乎落左甜粟米但系打碎左,好饮!牛扒的确做到五成熟,而且放落口真系食到炭烧嘅味道,之前帮衬过好多次都系order牛扒,次次都保持到水准,永无失手,超赞👍🏻反而今次嚟,觉得个服务差左,除咗因为人手唔够之外,有个侍应好似唔知自己做乜咁,要收嘅碟又唔收㖞,成日挂住睇电话,我地等左两分钟先至叫到佢埋单。
炭焼纽西兰肉眼扒