2016-01-08
老公之前经过北角做野 提过有间餐厅叫炭鱼 话用炭炉食鸡煲或者鱼锅。今日我去北角买咖啡豆 唔执输 即刻约咖啡友试试如何用炭炉打边炉。餐厅大部分系卡位 坐得舒适。灯火通明 干净企理 已经给我不错的感觉。友人是鸡精 二话不说 我都未睇清楚有咩拣 就话要小辣鸡煲。哈哈 我都好钟意既。配料选择都不少 肥牛丸类唔少得 仲有大虾鸡中翼薯粉年糕等等 最特别系有田鸡 但实在过唔到自己心理关口呀baby。若果有田鸡爱好者 记得去试 还有香辣田鸡锅可以拣。已经有成半只鸡 所以肉类只拣左肥牛 其他就有金菇 鲜腐竹 芋丝 莴荀。其实我第一次食炭炉鸡煲 原来厨师会将所有我们点的配料都煮好 连同鸡煲一齐上 哗 连自己烚都唔洗 真是好适合我呢种懒人。而且重点是 所有配料都充满鸡煲的香辣味。特别金菇腐竹 索晒d汁 好鬼惹味。肥牛虽然连同鸡煲预先煮好 但唔会好老 有牛味 当然为免愈烚愈鞋 我们三扒两拨食鬼晒鸡煲里面的鸡切到细细旧 好易咬 真窝心。鸡肉一点都唔鞋口 入晒味 而且份量都好足 两个人半只够晒。另外 仲点了小食-手拍青瓜。青瓜爽脆 食得出好新鲜 落足蒜蓉再加了白醋 可以解一解辣 更开胃。顺带一提 除了火锅必备汽水
友人是鸡精 二话不说 我都未睇清楚有咩拣 就话要小辣鸡煲。哈哈 我都好钟意既。配料选择都不少 肥牛丸类唔少得 仲有大虾鸡中翼薯粉年糕等等 最特别系有田鸡 但实在过唔到自己心理关口呀baby。若果有田鸡爱好者 记得去试 还有香辣田鸡锅可以拣。 已经有成半只鸡 所以肉类只拣左肥牛 其他就有金菇 鲜腐竹 芋丝 莴荀。
其实我第一次食炭炉鸡煲 原来厨师会将所有我们点的配料都煮好 连同鸡煲一齐上 哗 连自己烚都唔洗 真是好适合我呢种懒人。而且重点是 所有配料都充满鸡煲的香辣味。特别金菇腐竹 索晒d汁 好鬼惹味。肥牛虽然连同鸡煲预先煮好 但唔会好老 有牛味 当然为免愈烚愈鞋 我们三扒两拨食鬼晒 鸡煲里面的鸡切到细细旧 好易咬 真窝心。鸡肉一点都唔鞋口 入晒味 而且份量都好足 两个人半只够晒。
另外 仲点了小食-手拍青瓜。青瓜爽脆 食得出好新鲜 落足蒜蓉再加了白醋 可以解一解辣 更开胃。 顺带一提 除了 火锅必备汽水之外 仲有泰国椰子水 竹蔗茅根 西瓜汁呢d清热饮品 Very good!