黑布小巷终于开到嚟港岛啦🎊 分店位于炮台山❤️‍🔥 我一直都想试佢哋嘅芝士吐司,见亲啲相都望到流哂口水,今次终于可以一试🙊呢间分店只提供外卖,Menu有吐司、台式小食、卤肉饭、冷泡茶及台式茶饮💁🏻‍♀️三色圆糖水暂时未有提供,希望下次有得买👀❤️ 台式肉蛋芝士吐司 $53系久仰大名嘅邪恶吐司呀😈 吐司经已切开一半,店员有附上即弃胶手套,好细心💕 香烤吐司夹著两块猪扒+瀑布芝士+半熟流心蛋+秘制蛋黄酱🥪 一啖咬落去啲蛋汁咇哂出嚟,芝士更加系有拉丝,爆哂馅相当足料💥 香浓蛋汁沾满整个吐司,再配上甜甜哋嘅秘制蛋黄酱及半溶芝士,咸甜滋味☺️ 猪扒用上美国大草原谷饲猪扒🇺🇸 猪扒经过香煎后,香口惹味,薄切猪扒食起上嚟唔会好韧🐷 附近打工仔放lunch过嚟买吐司再加个小食都非常饱肚🤰🏻❤️ 古早味手工卤肉饭 $38佢嘅卤肉系用慢煮猪腩肉,肥得嚟卤得入味软腍。秘制卤汁系偏咸香𠮶种,唔系偏甜。卤肉分量都多,食到最后都仲有卤肉送饭🍚 性价比高!❤️ 夜市虾卷 (3条) $26虾卷新鲜即炸,口感酥脆弹牙,馅料好足好饱满,感觉上唔太油腻。❤️ 黑布台式香肠 (2条) $26外层嘅肠衣香脆,一咬落去多汁又香口,食落有嚼劲,
❤️ 台式肉蛋芝士吐司 $53
台式肉蛋芝士吐司
台式肉蛋芝士吐司

❤️ 古早味手工卤肉饭 $38
古早味手工卤肉饭
夜市虾卷 & 黑布台式香肠
❤️ 夜市虾卷 (3条) $26
❤️ 黑布台式香肠 (2条) $26
外层嘅肠衣香脆,一咬落去多汁又香口,食落有嚼劲,无乜甜味,以咸香味为主👀

❤️ 桂花乌龙茶 $20 & 冻顶乌龙茶 $20
桂花乌龙茶 & 冻顶乌龙茶
选用台湾茶叶🍃 两款茶都系无糖,清新解腻,生津止渴🥤 冻顶乌龙茶经过8个钟低温冷泡,茶香温和,唔会过于苦涩。桂花乌龙清香优雅,饮落顺口,多一份甘甜味🌼 最紧要系够冰凉,可以消吓暑🧊

餐厅推荐度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
终于唔洗去咁远都食到喇🙆🏻‍♀️ 价钱抵食,性价比高,下次会想食佢哋嘅芋圆☺️ 虽然无得堂食,但可以行去附近东岸公园食或者拎返上office食都得😉
5 分钟 (外卖自取)
$91.5 (午餐)