去到大坑你会谂起咩?可能好多人都会想揾啲文青打卡cafe chill吓,但系呢间特色茶档都绝对值得关注,甚至吸引你一再回头。对于附近嘅学生同居民嚟讲,炳记一定唔陌生,又平又好食嘅茶记系医肚首选。「冇食过炳记即系冇嚟过大坑」,店家嘅豪气确实真系担当得起。就连陈奕迅都系炳记常客,上次去食,老板话e神啱啱走咗咋😫😫。🍜 餐蛋出前一丁 $20餐蛋面系茶记必备,炳记嘅蛋🍳系煎到啱啱好,有脆边但又好流心,睇相都睇得出未熟透嘅蛋黄汁准备爆出嚟。面体唔会煮到冧晒,而系保持到出前一丁最好食嘅口感。不过味道较淡,食唔出麻油味,不过枱面有麻油可以自己落几多都得。我估应该系有啲人唔食麻油,所以店家索性俾客人自己落。食开重口味嘅我有落埋辣椒油,热辣辣🌶咁食真系超级爽。👅评分:8.5/10🍜 猪扒出前一丁 $25
相比起餐蛋面,男朋友叫嘅猪扒面仲正。🐖猪扒嘅黑椒汁完美咁融入落一丁嘅汤底,汤底唔会淡茂茂之余,但又唔会觉得黑椒好重口味,麻油都可以唔使落。猪扒好松软好嫩😋,唔会好似出面嘅猪扒咁柴或者干身,但系软嫩得嚟又唔会食到成口油淋淋,又唔会有好多肥肉边边,整得咁好食真系好考功夫,仲要平到咁,搞到条队越排越多人啦!👅

🍜 餐蛋出前一丁 $20
👅评分:8.5/10
餐蛋出前一丁

🍜 猪扒出前一丁 $25

👅评分:9.5/10
猪扒出前一丁

🍞 奶酱多 $11
炼奶同花生酱呢个配搭实无死,包底有烘过,即叫即整,外脆内软。绝对叹得出港式风味,值得一试,下次可以试埋其他口味。
👅评分:9/10
奶酱多

🧋 冻柠水 & 冻奶茶 各$17
冻柠水系普通茶记水准,但个冻奶茶就真系超班,我同男朋友都觉得超级好饮。茶底有香味而不苦涩,奶香味浓得嚟唔会过甜,我哋都觉得系香港饮过最好饮嘅奶茶🏆。虽然价钱系十几蚊杯,但出面一杯难饮嘅珍奶都要廿蚊起跳,即刻觉得抵饮。所以就出现咗hea9foodie第一个满分💯,值得我哋下次为咗呢杯奶茶再入大坑食过!
👅评分:10/10
冻柠水 & 冻奶茶