2017-02-08
每一天吃什么,都系一个好大的难题。今日无灵感,然后上开饭喇睇下望下有什么新店开,见到一间「炸你X味」,下? 炸理卤味先啱。傻笑之际,大少问"What are you doing?",好啦,又决定了是日晚餐。其实咪就是死港女,贪佢门口够特别又怀旧,而且个名又够响!行到入去……「忧郁奔向冷的天,撞落每点小雨点。」,「WHOO-OH-O 无心睡眠,WHOO-OH-O 脑交战」大少听出耳油咁款,事关佢年事已高,就梗系听依啲歌架啦(大少按:唔通听矛盾只因深爱著咩大佬)不好意思,其实佢只系钟意咩都听一餐而已同场仲加映达明一派嘅天花乱堕同林子祥嘅爱到发烧(资料来源:许大少,本小姐当然唔识)墙上有好多不同的唱片封套80年代…90年代?大小姐本人真系唔识,不过旧阵屎HKD$20一张唱片应该就好贵喇!除左唱片封套之外,仲有手工啤酒提供香港门神、麦子、IPA 等等……但我地两位由于奴性太重,听日仲要继续做奴隶,所以只能选择樽仔可乐。怀旧两字中,樽装汽水永远是不可或缺的一员。无人帮你执野架!你好自己跟手尾呀!咁都啱,再请多个清洁工又要俾多份粮。有一部上世纪的cassette机,我唔知道啲歌系唔系佢播.点解仲有
傻笑之际,大少问"What are you doing?",好啦,又决定了是日晚餐。 其实咪就是死港女,贪佢门口够特别又怀旧,而且个名又够响!
行到入去……
不好意思,其实佢只系钟意咩都听一餐而已
同场仲加映达明一派嘅天花乱堕同林子祥嘅爱到发烧(资料来源:许大少,本小姐当然唔识) 墙上有好多不同的唱片封套
80年代…90年代?大小姐本人真系唔识,不过旧阵屎HKD$20一张唱片应该就好贵喇! 除左唱片封套之外,仲有手工啤酒提供
香港门神、麦子、IPA 等等……
但我地两位由于奴性太重,听日仲要继续做奴隶,所以只能选择樽仔可乐。 怀旧两字中,樽装汽水永远是不可或缺的一员。 无人帮你执野架!你好自己跟手尾呀!
咁都啱,再请多个清洁工又要俾多份粮。 有一部上世纪的cassette机,我唔知道啲歌系唔系佢播.
点解仲有可能用得到?(大少按:其实外面都系懒怀旧,里面分分钟系新野嚟) 小店内有调味料及餐具位,最重要,系有我最爱的沙律酱。
上:炸理 芝心海龙波波
「每天限量供应」而我同大少就好好彩咁食左最后一份!
十分芝心,芝士好足料!海鲜丸弹牙,加上沙律酱,的确唔错唔错!
下:炸理糖心蛋 & 炸串和牛粒 & 炸串黑豚五花腩
糖心蛋个蛋白好滑,但时间控制不好,糖心变了粉,一点「流」都没有
和牛粒味道尚算不错,唔会韧,牛味都重
但五花腩就……好韧同好硬身。
引用返上星期大少的教导
「如果$10/1支珍宝珠,系贵定系唔抵?」 大少问。
「好贵呀!」 大小姐答。
「妹头,呢啲系叫做唔抵。」(大少称本小姐为妹头)
嗯……$10/1小块唔好食的五花腩同埋$15/2粒和牛小粒,系唔贵,但系好唔抵
餐牌唔是写住「串」咩?
而且,到第二天我仍然是十分口渴,味精份量应该唔少!
呢间小店,未免大贪左少少。