2019-01-02
本身谂住行去买妈咪蛋仔,不过行去途中见到呢间小店新开,专卖薯条,我同女友都可以话系薯条迷,价钱又唔贵就一于试下。小店内外佢厨房位都算大,而食物整既速度亦快,唔洗等好耐。食物选择专食薯条,仲分左日式同比利时式薯条两种,不过都有炸鸡同窝夫卖,价钱最平$18有交易。日本超长薯条(黑松露蛋黄酱) $3030cm既薯条,一拎上手真系几惊喜,起码系平时食既2倍长。有好多款酱可以拣,试左黑松露蛋黄酱,食落外层微脆,薯味唔算太重,不过色水就唔多靓,可能炸油用得比较多次,睇到薯条颜色偏深色左啲,食落亦有啲油溢感重。比利时薯条(一薯酱) $30呢款冇日本超长薯条咁多酱拣,而我拣左一薯酱,一薯酱即系蛋黄酱、蕃茄酱同鲜洋葱粒。呢款就系平时食开既粗薯,以薯味黎讲比日本超长薯条重,同埋外层脆身少少,内里薯肉厚实返啲,不过就同日本超长薯条问题一样,颜色偏深,油溢感重。我会觉得系中下水平,炸油唔算新鲜,令炸出黎既薯条唔够爽脆,而系油多,食得多几条喉咙唔太舒服。
小店内外
佢厨房位都算大,而食物整既速度亦快,唔洗等好耐。
食物选择
日本超长薯条(黑松露蛋黄酱) $30