2023-08-30
小小店面好可爱 😍 要留意返西关老祖系一间外卖店,堂食就得张高椅/立食,呢种酷热天气底下系街边食热汤粉真系好需要勇气 😂😂自家制西关濑粉 $15佢同我心目中嘅濑粉好唔同,佢好似平时食嘅粉仔。不过汤底颇浓郁同好香虾米嘅鲜味,$15 绝对值得一试。唯一食落无咁爽嘅系无得狂落辣菜甫同辣椒油… 我永远都系钟意食枱面啲配料多过主食 🤣 佢呢个就无得 refill炸·黑毛猪肉糭 $45呢个真系必!食!!!佢系我人生中食过最好食嘅糭!望住佢系我面前炸,热辣辣摆到面前,重点系要劲落砂糖,又甜又咸停唔到口 😍 原来糯米炸完之后质感有啲似薯饼,but better!!好香脆,唔会令立立好油腻,带有少少黏性但唔痴牙。而中间嘅黑毛猪系入口即融,软糯糯再衬埋极脆嘅糯米真系好正 🤤🤤🤤 我最怕好油好大旧肥肉 + 糭入面啲绿豆,佢份量恰到好处超岩我口味!!一定会返去食 🥴极上·生蛋酱油拌饭 $28同平时屋企食嘅日本蛋捞饭分别唔大,一只蛋加好多饭真心唔够捞饭。不过我惊爆卡,呢个系相对比较低卡嘅充碳选择 🏋🏽 不过下次黎就唔会再嗌呢款
自家制西关濑粉 $15
炸·黑毛猪肉糭 $45