2021-04-15
成日食日韩西餐,今次就食返啲中式粉面啦😆难得入元朗,就梗系要寻觅下有啲咩好食啦。晚巿时间见到呢间舖头有好多人等外卖,一定唔会差得去边,就入左去食啦😆🍜入到去选择琳琅满目✨,有汤面🍜、捞面🍝、饭类🍛。又可以自己配搭啲𩠌,认真唔知拣边样好🙈 店员都好热情咁为我哋介绍,亦推介左几样食物👍🏻🍽三宝面(猪膶、粉肠、酸菜)面底拣左河粉,河粉系偏软、较晶凝通透果种(个人比较喜欢无咁易断开嘅河粉)。两款内脏都好值得称赞!💯猪膶煮得刚刚好,食落仲系好淋。(煮猪膶其实好考技巧,煮得唔够又会生,煮得太耐又会好柴。)而粉肠冇腥味‼️呢个真系好紧要,一腥就会影响成碗面。 酸菜爽口又开胃😋🍽云吞炸酱捞食幼面成日都好惊阵碱水味,呢到完全冇呢阵味👍🏻,店员话炸酱有少少辣BB都食到嘅辣(呢句好深刻🤣) 炸酱食落酸酸甜甜少少辣,辣味系个余韵到,有少少后劲,唔点食辣嘅我都接受到。😋云吞系猪肉冬菇木耳馅😋 相比起炸酱,有少少逊色,所以建议叫 金牌炸酱捞😆 好味到朋友暴风式吸入,唔使5分钟就食完。🍽豚肉炸饺子🥟饺子即叫即炸,热辣辣,外皮炸得香脆,内馅依然湿润💮🍽雪梨菊花自家制嘅雪梨菊花茶,有淡淡的菊花,无加糖精,唔会死甜,清甜解
🍽三宝面(猪膶、粉肠、酸菜)
🍽云吞炸酱捞
🍽豚肉炸饺子🥟
饺子即叫即炸,热辣辣,外皮炸得香脆,内馅依然湿润💮
🍽雪梨菊花自家制嘅雪梨菊花茶,有淡淡的菊花,无加糖精,唔会死甜,清甜解渴,消暑一流👍🏻