2017-12-27
23/12 临近圣诞o既一个星期六,已经holiday mood o既我约o左人o系尖沙咀一齐食个lunch 同之后行下。o系厚福街o个头揾o野食,时间已经过o左2 点半,其中一个朋友睄到加拿芬广场个广告牌,问大家食唔食茶木,佢话d tea set 好抵食,咁ok 就上o左去喇。点知坐低o左,原来星期一至五先有,今日无tea menu 亦都无lunch set,只可全散叫,sosad……我点o左份酥炸鸡扒面($67 未加一,下同)。其实最近小弟食o左好多热气o野,而之后暂定将会食o既圣诞大餐都唔方会健康得去边,不过见图又真系好吸引,无法抗拒,真系好邪恶……个面,汤底系牛肉汤,加上莞莤提味,几有台式风味,味道浓郁而不太咸。手作面咬起上o黎几烟韧唔错o既,只系d 面有少少黐埋一旧。主角炸鸡扒,份量ok 多,外面炸到非常松脆,但系味道好淡,我觉得麻麻地。即系佢一开始都唔系写呢份系「盐」酥鸡扒,但真系好似无乜调过味一样,得块皮o既油腻口感。其中一个朋友叫o左碗蚵嗲肉碎泡饭($73),我舀o左d o黎试下,呢个反而有惊喜!其实我不嬲都觉得呢类汤饭o既texture 好怪:一系就饭一系就煲到好绵o
其中一个朋友叫o左碗蚵嗲肉碎泡饭($73),我舀o左d o黎试下,呢个反而有惊喜!其实我不嬲都觉得呢类汤饭o既texture 好怪:一系就饭一系就煲到好绵o既粥,唔好something in the middle d 饭烂烂地又浸o系水度,仲要系用蚝肉o黎煮,煲到颜色有d 似混浊o既污水,加上一旧旧蚝肉浮浮沉沉好似呕吐物咁……但系今次呢个味道真系几好,d 蚝连带个汤底鲜味得o黎一d 都唔腥,好易入口,连埋d 肉碎等配料,层次丰富,早知叫呢个仲好!