2015-09-24 638 浏览
其实爱丽丝真系几中意食韩国野,之前系网上见到Chibee Chicken & Beer既宣传,睇到啲炸鸡相就好想泥食下😂 呢一晚,终于可以同朋友泥潮圣😋Chibee Chicken & Beer呢间餐厅唔算大,爱丽丝同朋友约7pm去到,但都已满座,服务员问我地坐Bar枱o唔ok,咁废事等,所以就拣坐Bar枱喇。餐厅以暗既灯光为主,全程都会有电视播住Kpop既MV,系2NE1😆 坐系入面都几嘈,有音乐又有人声,但咁都几热闹~ 爱丽丝同朋友争扎左好耐叫咩食好😂 因为价钱都比较贵,好似炸鸡咁,一客要约$168以上,最后,我地就叫左呢到最出名既忌廉罗勒炸鸡丶泡菜薯条同卡邦尼年糕。首先系主角,忌廉罗勒炸鸡,$178。睇相可以见到,有一盘炸鸡,一小锅忌廉罗勒汁,一直有蜡烛烧住,令个汁保持温热,仲有一碗沙律同紫色既渍物。先试个炸鸡,鸡肉好嫩,亦都炸得好好,唔会咬落口只有炸粉,而且鸡上洒上啲调味粉,令鸡味带啲甜味同蒜香。之后点埋落个忌廉到试下,其实个忌廉就好似平时食意粉既香草汁,本人觉得点落炸鸡上就唔会太夹,但味道又唔会话好难食,连埋汁食就唔会咁干,但整个菜都系值得一试既👍🏻第二品尝既就系泡菜薯条。薯

第二品尝既就系泡菜薯条。薯条系用碟上既,份量都几多,中间会有泡菜芝士酱,夹埋薯条食好正,不过食得耐就会有啲辣,但成道菜好香口,不过两人share 食都觉得有啲多。

第三,就系卡邦尼年糕。首先,年糕本身比较硬,不过都接受到既。而个卡邦尼汁就偏咸,比较少甜味,不过整体上系唔错既。

总括,Chibee Chicken & Beer既菜式虽然价钱较高,平均$100-$150,但佢既份量系乎合价钱既,不过呢间餐厅就冇Book枱服务,所以如果大家想去食,又唔想等好耐位既,可能就要系non peak hour去食喇🙈
卡邦尼年糕
忌廉罗勤炸鸡