2022-09-18 319 浏览
之前喺millmilk YouTube 见佢哋介绍过呢间位于跑马地嘅Little Napoli,佢哋卖嘅系正宗拿坡里pizza,即系批底中间系薄嘅,而批边就厚而外脆内烟韧嘅~同埋佢哋舖头仲有一个用嚟焗pizza嘅大窑炉😲 除咗有10款唔同口味嘅pizza🍕,佢哋仲有卖意式炸馅饼同埋焗意式三文治~不过呢间餐厅嘅位真系唔多,只有一张4-6人大枱+1张勉强坐到4个人嘅bar枱,我同朋友星期日夜晚去食,已经专登5点8左右去到,发现前面已经有2组客人排队,佢哋都系3-4个人,所以好不幸地我哋食唔到第一轮,要留低名同电话,有位嘅时候就再call我哋~ 佢口头讲就话最少要等半个钟,不过前面嘅客人好似有中途加单,所以最后我哋都等咗一个钟左右🙈•🥢 Funghi Pizza $218(火腿、时令杂菇、烟熏水牛芝士、鲜罗勒 、橄榄油)Pizza盒用上同墙砖一样嘅蓝白图案,盖入面仲有贴咗张正宗拿坡里食法嘅贴纸🤣 呢个正宗食法就系剪开pizza之后要将pizza左右对折,夹住啲馅料嚟食,咁就可以夹实啲馅,而且食到批边都唔会好干~呢款拿坡里pizza嘅批底真系好薄又好软熟,食到有面粉香,而批边就好厚身,好烟韧仲

🥢 Funghi Pizza $218
(火腿、时令杂菇、烟熏水牛芝士、鲜罗勒 、橄榄油)

呢款拿坡里pizza嘅批底真系好薄又好软熟,食到有面粉香,而批边就好厚身,好烟韧仲好有焦香~呢个funghi嘅配搭都几唔错,水牛芝士嘅烟熏味好香,少少干但份量好多🧀 然后加埋好juicy嘅杂菇同埋咸香嘅火腿,成件事好融洽,但就都系略为单调咗少少🤏🏼~ (可能同炸pizza有对比有伤害🫢)
(但个pizza真系好食,下次会想试其他馅!)

🥢 Classic Ripieno Fritto $188
(烟熏水牛芝士、罗马羊奶芝士、圣马札诺香浓茄酱、鲜罗勒)
呢款系炸意式馅饼,俗称炸pizza,因为佢嘅面团同pizza系一样嘅,但就系搽完酱同放完啲馅料之后,就对折成半月型咁包起封口,然后拎去油炸~呢款其实都系意大利嘅传统食物~
上菜嘅时候侍应系已经将馅饼切开咗2份,包起放落个杯到方便食用😛 要放落杯竖起而唔系平放落碟,系因为入面嘅番茄酱系偏流质嘅,平放就一定会流晒出嚟~ 呢个经典配搭真系无得输,因为香浓茄酱加埋2款芝士,仲有罗勒同黑椒碎,成个配搭非常有层次,同埋啲茄酱好酸甜juicy,都几开胃!加上炸咗嘅面团系好薄脆,又唔会好油腻,整体真系比funghi pizza有惊喜好多!