2016-01-18
友人C小姐叫大家去开饭,揾埋C阿叔加F小姐,连同肥柑子一行人四人去左观塘开餐。观塘呢...D人去开APM或者成业街揾食就多,但去到另一边揾食就真系比较冷门。始终果度开左好多食肆同埋天桥马路既影响,已经截左唔少人龙,不过近期都叫过两次骏业里以西揾食既。言归正传,今次食既就系鱼、仲要系炸鱼,天气冻食炸野零舍过瘾。去到商厦门前,出升降机时,已经睇到大大只字FISH&CHIPS X_X… FISH & CHICK+先系...呢间小店,入到去装潢以简约为主,以朴素既英伦为主格调,地面同墙都以单色系列配搭,形造出令人自然舒服既感觉。开放式厨房睇到两个巨形旋转式烤炉,入面可以即场睇到烤鸡过程,保证D鸡系即场烧烤而唔系微波炉出品。我地坐低之后,靓仔侍应好快咁黎serve我地,同埋介绍下佢地既鱼畀我地知道,我地4个人其实对于鱼类都无乜认识,果个C阿叔虽然有住过系英国以为会好熟D鱼但都系无乜意见个只,最后都系交番畀店员帮我地决定食乜款鱼。我地点左冬日套餐,首先上场既系烟三文鱼沙律同埋栗米汤。烟三文鱼沙律各项配料都好新鲜,清新口质既菜同有少少浓味既烟三文鱼非常之夹味,食完先令个胃醒一醒,份量适中而大家都觉得
言归正传,今次食既就系鱼、仲要系炸鱼,天气冻食炸野零舍过瘾。去到商厦门前,出升降机时,已经睇到大大只字FISH&CHIPS X_X… FISH & CHICK+先系... 呢间小店,入到去装潢以简约为主,以朴素既英伦为主格调,地面同墙都以单色系列配搭,形造出令人自然舒服既感觉。
开放式厨房睇到两个巨形旋转式烤炉,入面可以即场睇到烤鸡过程,保证D鸡系即场烧烤而唔系微波炉出品。 我地坐低之后,靓仔 侍应好快咁黎serve我地,同埋介绍下佢地既鱼畀我地知道,我地4个人其实对于鱼类都无乜认识,果个C阿叔虽然有住过系英国以为会好熟D鱼但都系无乜意见个只,最后都系交番畀店员帮我地决定食乜款鱼。
我地点左冬日套餐,首先上场既系烟三文鱼沙律同埋栗米汤。烟三文鱼沙律各项配料都好新鲜,清新口质既菜同有少少浓味既烟三文鱼非常之夹味,食完先令个胃醒一醒,份量适中而大家都觉得足够,栗米汤方面,我个人其实极不喜欢栗米及加入栗米既食物,饮左几啖后,发觉绝非X宝牌栗米汤咁难饮,Cream既程度唔高,唔会好似粥咁沌住,而栗米味亦够得黎唔会凝系个口太耐,有心机去煮个汤。不过用杯去饮汤就真系唔方便,饮到一半后,一定要用一只手去啰杯,而最后仲要啰起只杯打侧晒先饮得完,其实唔系咁方便食客。
讲过鱼先,好厚,但真系好鲜,个脆皮好似薯片咁脆,卡卡声,块鱼肉熟度100分,鱼肉嫩滑多汁,配以柠檬汁除去少少鱼腥味,更易入口。伴碟既粗薯不过不失,之后再多盘幼薯,发觉幼薯较为好食,粗薯唔系差,但口感唔够幼薯脆,食炸鱼配幼薯会正d。
一言闭之,红萝卜蛋糕好好食,唔腻,好松软,唔需要刻意夹雪糕都好正。(雪糕系Mo牌黎架),必食推介。其他两样可以一试。
题外话/补充资料:
餐厅侍应好好服务,食完会马上帮你收走餐盘方便上另一道菜,上菜时会好细心介绍道菜,非常有心。