2014-08-28
讲真我唔系好跟潮流既人通常大家追热潮果阵我都只系隔岸观火也许三五七年后我先拎番出黎自己hit XDDDD就好似食野咁,香港而家好兴系突然流行一样食物就好多人为之疯狂日日排队等位,仲要排哂筹咁我就好懒又唔中意等既,卒先试新野就冇我份架啦讲左咁多,其实系想讲……呢个雪糕包仲不时出现系Instagram究竟佢有d咩魅力呢?让我们看下去……先前已经饱餐一顿因此我地只系点左甜包包但店方规定只点甜包无其他食品就只可以外卖要试都冇办法,只好外卖等左好耐……大概系即叫即整既原因,十几分钟走唔甩当日未开店已经有人等位,其后人流愈多,亦令我对小包儿更有兴趣更好奇了炸雪糕包 $48@同好友两个人去食,一场黎到,见佢有两只味不如就试哂佢啦:^)炸包系即炸既,香脆得轻轻一压已有咔嚓碎裂声音个包都几干身,丝毫没有油腻感觉(Y)味道偏甜,其实我地一食已经觉得似炸馒头,只系佢系脆口同埋表面粗糙d绿茶雪糕版本系加上炼奶绿茶雪糕几幼滑,说实话绿茶味唔系好浓郁,但甜中带丝丝苦甘味,感觉算清新炼奶有奶香之余仲好甜,刚好再加添了甜味云尼拿雪糕版本就加入左海盐焦糖酱云尼拿雪糕味道自然又香浓,细滑creamy得黎唔会太甜腻海盐焦糖
通常大家追热潮果阵我都只系隔岸观火
也许三五七年后我先拎番出黎自己hit XDDDD
日日排队等位,仲要排哂筹咁
我就好懒又唔中意等既,卒先试新野就冇我份架啦
究竟佢有d咩魅力呢?让我们看下去……
先前已经饱餐一顿
因此我地只系点左甜包包
但店方规定只点甜包无其他食品就只可以外卖
要试都冇办法,只好外卖
等左好耐……大概系即叫即整既原因,十几分钟走唔甩
炸雪糕包 $48@
炸包系即炸既,香脆得轻轻一压已有咔嚓碎裂声音
个包都几干身,丝毫没有油腻感觉(Y)
绿茶雪糕版本系加上炼奶
炼奶有奶香之余仲好甜,刚好再加添了甜味
云尼拿雪糕版本就加入左海盐焦糖酱
云尼拿雪糕味道自然又香浓,细滑creamy得黎唔会太甜腻
海盐焦糖酱稍为稠身,焦香味重得黎有甜有咸
加上食到有粗粒,质感同味道既对比大大降低腻感!!
整体黎讲我觉得好gimmick
因为俾到我地既感觉系炸馒头中间夹左雪糕
但佢个价钱系严重地over-priced!
另外想讲下既系……
大佬我真心唔知可以点样去食佢!!!!!
话说我地已经系随手影一秒咁就食,但由于热炸包既热力,佢真系秒溶
仲要真系太聪明,完胜爱迪生同爱因斯坦!
装系个咁高身既盒入面,莫非你认为会有人闩埋个盒拎番屋企先食?
老老实实连拮都拮唔起,整两整成个溶哂散哂
最尾真系要爬个包入口咁,仪态一早放弃左,但食到咁狼狈真系零好感啰(N)