2018-01-15 1476 浏览
冷雨天过后终于艳阳回归。这个冬天其实相当和暖,天清日朗的日子占多,益晒D行山客。感觉香港近年行山人士日益增多,郊野山径不再是退休人士嘅独享,年轻人,小朋友,男男女女,成群结队,甚至大陆客亦经常碰到。冷颤过后暖阳高照的周末又怎容怠慢?梅子林往北港,这是我偏爱的路径。一路行一路倾,朋友讲到呢几年学养生,运动做多咗,饮食习惯亦随著改变,月中都会有几日食下素,时下嘅素菜馆愈来逾多,亦愈来愈多元化。讲到食呢个话题,可能系因为快到山脚,个肚开始指挥个脑啩?西贡唔知咁啱有冇素食餐馆呢?上网search下先!系有嘅,之不过唔系斋铺,系西餐厅有素食啫。讲开又讲,喺西餐厅一般系比较容易喺肉食林立中揾到素食人士嘅需要嘅。快到市中心,无心被隐藏喺一棵大树后的白色西餐厅吸引到,树下放著餐牌,睇睇先…哇,乜咁啱,竟然零零舍舍有个veg menu, 选择仲唔少添!我同朋友个肚同个脑同时话,就呢间啦!西式斋对比中式,系比较多天然嘅色彩,红菜头,菠菜,紫椰菜,各种沙律菜,蘑菇,呢D都可以同各种主食组合出缤纷靓丽的配搭,加上忌廉,芝士,榄油,黑松露,相信不难煮出一道色香味俱全的素菜吧。这只是我在等食过程中吹水时的幻想是日

是日餐汤本身就是素食,黑松露忌廉蘑菇汤。三种材料配搭得十分好,浓郁香醇幼滑,加上香脆的芝士蒜蓉餐麭,yummy! 朋友点的是松露芝士忌廉菠菜酿焗烧烤大蘑菇配焗薯,我就点了简单的红菜头意粉(听讲红菜头防癌哦!)我的等不多久就先上,可能不用酿不用焗啩,粉红色的意粉第一次食,应该系大红的红菜头加上白色的忌廉的结果吧,上面还跳跃著白色的芝士碎。味道甘香,红菜头本身系无突出的味道嘅,功劳应归功在调味上吧,意粉质感几弹牙,芝士食得出不是便宜货式,混合起来吃好香好有幸福感。朋友也等不及叉了几口。快食完时个酿蘑菇终于出场了,好丰满,上面的芝士烤得金黄色,感觉里面的汁水喺度滚下滚下咁,刚出炉吖嘛!刀一切落去,D绿色嘅菠菜蓉就泻晒出来,偷佢一旧薯仔点嚟试下先,真系唔错,焗薯本身就好脆好热,加埋个汁真系差D辣亲我条脷
慢D,唔好再辣亲条肠噃

餐饮系包埋嘅,我就选择半价饮咗一杯banana smoothie, 仲食埋呢度嘅招牌甜品apple crumble添。原来纯素食都可以系咁精彩咁满足嘅! 下次行完山再来!