2017-06-09 2642 浏览
好,又系生日饭嘅时刻,今次得3个人所以选择咗鲗鱼涌太古坊一间法国菜餐厅 -- Plat du Jour。餐厅门口低调,坐落于宁静嘅海湾街,感觉亲民舒服,消减咗法国菜一向有啲高不可攀嘅观感。同上次喺食对面街Mr. & Mrs. Fox感觉大相迳庭,有另一种享受。以为系好细嘅店,原来由门而入用餐区分咗3部分,有红色梳化配云石方枱,亦有普遍靠背椅配云石圆桌,灯光偏浪漫柔和,有烛台。情侣谈情或是朋友把酒言欢都好适合㗎。侍应同餐厅经理都热情有礼,有看上去比较年轻嘅侍应对我哋餐点上嘅问题,都能一一应对同提供意见,感觉比市面其他餐厅都更专业。人少少又系3个女儿家,所以就点咗Main menu上面几个Red highlight signature items试一试。前菜有Salami with baby onion & cornichons -- 咸香嘅Salami配上BB荞头同腌青瓜: 酸嘅腌菜刚好中和咗腌肉隆重嘅口味,不过要制止酸瓜控嘅朋友不停想添青瓜嘅欲望😅。今晚朋友指定要饮香槟酒类,叫咗枝Pierre Chainier SeductionBrut -NV呢枝酒系Sparling wine唔系香
好,又系生日饭嘅时刻

以为系好细嘅店,原来由门而入用餐区分咗3部分,有红色梳化配云石方枱,亦有普遍靠背椅配云石圆桌,灯光偏浪漫柔和,有烛台。情侣谈情或是朋友把酒言欢都好适合㗎。侍应餐厅经理都热情有礼,有看上去比较年轻嘅侍应对我哋餐点上嘅问题,都能一一应对同提供意见,感觉比市面其他餐厅都更专业。

呢枝酒系Sparling wine唔系香槟区正式嘅香槟,虽然waitress话佢属性轻微偏dry,但系好易入口,冇过多嘅甜味果香,配之后嘅生蚝刚好。(店内亦有另一款正宗法国Champagne -- Charles Heidsieck•Brut Reserve NV $750/bottle选择)
Oysters

本来想叫一打生蚝,点知有位小姐每次食饭都总会肚仔唔舒服,所以叫半打顶吓瘾算数。
Oysters

蚝系法国Fine de Clair No.4, 虽然个子细细,但系新鲜甜美,最紧要我哋都喜欢爽脆口感嘅肉质,对味!

其实我哋有叫咗法式焗田螺一时嘴快食完先醒起唔记得影相,牛油同蒜味浓郁配上鲜嫩螺肉,一流。
Moules Marinieres

另一Signature item系法式白酒忌廉煮青口配蒜蓉蛋黄酱•薯条。一如平常好味道,不过如果忌廉汁再浓厚少少,我会更喜欢。
U.S. Black Angus Rib-Eye (280g)

主菜叫咗美国安格斯肉眼in medium配鹅肝,side dish拣咗西餐我最爱嘅菠菜同朋友指定嘅杂菌。普通美国肉眼扒味道冇上次Dry age steak咁霸道,肉质软滑令朋友赞口不绝。我个人对重口味接受程度较高,两间餐厅牛扒各有不同特色,只要冇过多调味都可以。

订座时如果有Special Occasion要求可以预先通知餐厅,甜点写上祝福字句呢啲基本嘢梗做得到。不过餐厅冇蛋糕西饼,只有苹果挞,梳乎厘,Cream Burlee等甜品。我自己去附近酒店买咗个Oreo Cheese Cake同朋友庆祝生日,结果饱到呢......

总括嚟讲最近去太古坊食过嘅两间餐厅都藉得一去再去嘅,就希望餐厅能适时转换吓餐点内容,令我哋一众回头食客可以有更多理由继续帮衬啦!
2017-05-31
庆祝纪念