2016-12-11
又尼到星期六,同屈小姐拍拖既日子啦!😍😍食完赖生既爱心Lunch就出去行山,仲收到屈小姐迟来的礼物!多谢屈小姐,赖生真系好钟意😘😘行完山之后,我地搭地铁去北角开餐啦!可以有个女朋友陪你周围去玩,真系好幸福嫁❤️!今次我地目的地系金颐小馆,食佢新推出期间限定有6只颜色既下海小笼包!有馒鱼,虾,蟹,墨鱼,濑尿虾同原味!入左去坐低之后,其实waiter唔系几够既,所以好多时佢地都好忙!不过都唔难揾到人既因为屈小姐其实系一个包包迷,所以我地今次叫左:1)原味小笼包 (3.5星)- 一笼有4只!都偏大只既- 皮都好算中等唔太厚!馅好多,汤汁劲多!- 可惜既系⋯佢个汤汁同肉馅唔够鲜味,个味唔太出,要靠个醋带起个小笼包味2)下海小笼包 (3星)- 一笼有6只,6只唔同颜色嫁!- 白色:原味,同上- 黑色:烧汁鳗鱼味+墨鱼汁皮,其实得好少烧汁既味道,而馒鱼系得一粒仔,简单D讲⋯到喉唔到肺- 红色:胡椒蟹味+红菜头汁皮,屈小姐话食唔出有蟹味但食到有一两丝蟹肉质感- 橙色:冬荫功虾+甘笋汁皮,屈小姐既comment系食唔到冬荫功既味道,但食到虾肉,都弹牙既- 黄色:咖哩墨鱼味,呢个就好食啦!有咖哩香!连同汤
因为屈小姐其实系一个包包迷,所以我地今次叫左:
1)原味小笼包 (3.5星)
- 一笼有4只!都偏大只既
- 皮都好算中等唔太厚!馅好多,汤汁劲多!
2)下海小笼包 (3星)
- 一笼有6只,6只唔同颜色嫁!
- 白色:原味,同上
- 黄色:咖哩墨鱼味,呢个就好食啦!有咖哩香!连同汤汁一齐渗出,仲有墨鱼粒食到,口感几好!有野咬下
- 绿色:蒜蓉濑尿虾味,呢款呢就好重虾味啦!正!
3)金牌生煎包 (4星)
- 1客4只,好大只
- 煎功一流,外脆内软!好得!不过呢个生煎包个皮就冇《祥x记》咁薄,差少少
- 不过个汤汁都够多同味道都够鲜甜!虽然比唔上《祥x记》,但都系佳作!
- 仲有一个可以改善既地方系个醋,得黑醋...
(题外话:赖生仲好记得第一次做外卖仔送《祥x记》生煎包比屈小姐食果阵个开心样,减多阵肥就再食过)
4)担担面 (4.5星)
- 有别于赖生系出面食既担担面,出面净系重花生味,但呢度系重花生味+辣味!
- 个辣味好抢口,系喉咙后面攻上个嘴度,辣既,但唔系死辣!可以享受既辣味程度,不过都提提食唔到辣既人士,切勿以食物作赌注!佢仲另外落左花椒嫁,多重味道层次
- 面质都弹牙,挂汁!正
5)蟹粉窝巴 (3.5星)
- 窝巴炸得好脆口!
- 蟹粉都好好味!夹杂蟹肉!浓郁蟹鲜味
- 唯一缺点系:油得济,夹起块窝巴会滴油+见到碟底有油
请容许赖生系度讲番句:同屈小姐出街拍拖玩+食野真系好开心
#畅所欲言❤️