2020-10-23
平时系湾仔返工都会经过呢间野,但系咁多年都冇食过。话说早排睇某电视台做节目同呢间嘅焗鱼肠比赛,讲到好巴闭咁就一于黎试下。打电话book位顺便留𩠌再问下佢除左个焗鱼肠仲有咩内脏嘅𩠌菜,跟住就落埋个「吊烧凤肝」。一黎就系个蜜汁烧鳝同埋吊烧凤肝个蜜汁烧鳝都非常唔错,d肉好弹牙而且好多汁,个皮都几脆加埋d蜜汁系真系一流。吊烧凤肝我本人因为特别钟意食内脏嘅关系,咁岩又有个同事原来对肝麻麻差唔多我成碟食哂。讲返碟野个肝本身相当甘香加埋佢嘅蜜汁再加埋佢有d烧到脆卜卜嘅浓边位我揸住个白饭一啖饭一件肝食到停唔到(🤪对唔食肝个同事我只可以对唔X住啦)食完仲有个饭就叫佢上埋另外两个留意系蟹肉大良炒鲜奶,唔系赛螃蟹呀两样野黎。佢呢个一食落去三个人都讲「赢哂」,今晚全部𩠌最好食就系呢个,一食落去好甜好鲜而且够浆口好浓郁,有蛋白香味有炒奶甜味,而且佢d蟹肉系每一啖都有,加埋又系一样捞到十碗饭嘅𩠌黎好啦到最后一个𩠌凤凰焗鱼肠,一上碟涨卜卜咁真系好靓,一吉开佢入面见到塞到满哂嘅鱼肠同埋(鱼肝?总之内脏啦)。佢系我食咁多鱼肠入面最足料嘅,之不过事实话俾你知一样好食嘅野唔系话足料就好,虽然系叫焗鱼肠但一定要够蛋味,佢呢个
一黎就系个蜜汁烧鳝同埋吊烧凤肝
食完仲有个饭就叫佢上埋另外两个
好啦到最后一个𩠌凤凰焗鱼肠,一上碟涨卜卜咁真系好靓,一吉开佢入面见到塞到满哂嘅鱼肠同埋(鱼肝?总之内脏啦)。佢系我食咁多鱼肠入面最足料嘅,之不过事实话俾你知一样好食嘅野唔系话足料就好,虽然系叫焗鱼肠但一定要够蛋味,佢呢个蛋味就真系欠奉,成个焗鱼肠俾我嘅感觉真系好一般(鱼肠啰就系),胡椒粉落劲多先觉得ok左,最期待反而变左最失望。
同场加映莲蓉焗西米布甸,本身想食炸鲜奶但系冇... ,但算啦都ok唔差,莲蓉沟得唔会太甜,但系个面应该要再焗得浓d,唔够浓冇焗嘅感觉,叫做食得下人ok~
之后再问阿叔平时晏昼原来都可以叫外卖😂晏昼叫个大良炒鲜奶做午餐都几好😂😂😂就咁