2017-10-03 2308 浏览
得知观塘有间餐厅d饮品几得意, 而且价钱亲民, 就揾日同老公黎呢到食饭, 位置好近apm, 好方便, 上到黎, 地方光猛阔落, 装修简洁, 感觉舒适, 但可能系平日, 比较清静同老公每人一个set dinner再 share食,我叫左个芝士汉堡配韩式烤肉汁, 而佢叫左香煎比目鱼,set dinner除左主菜, 仲有餐汤或前菜(6选1) 同饮品,我地问侍应是日餐汤系咩, 不过佢话今日只有罗宋汤同野菌忌廉汤, 我地两款都要左一个,罗宋汤好足料, 好多蔬菜, 蕃茄味几浓杂菌汤唔系一般罐头汤, 系饮到粒粒菌类, 好有口感餐包都有焗返热先上主菜都几快黎到, 两个一齐黎,牛肉汉堡几厚, 肉味浓郁, 切半后亦唔易散哂, 无嘥到肉汁, 配搭生菜蕃茄, 系经典既配搭,叫得芝士汉堡, 我本身谂住有多D芝士,不过整体味道系唔错,仲有厚切薯条, 香脆可口,另外特别之处系另上韩式泡菜 &烤肉汁, 不过泡菜几咸, 而烤肉汁, 都唔知点处理好, 但Burger 其实唔加酱汁都已经好好味 香煎比目鱼, 卖相精美, 配上沙律菜同杂菜,比目鱼唔单止无骨, 外皮煎成脆皮, 内里肉质依然嫩滑, 我甚至连鱼皮都食埋,我地加左$

同老公每人一个set dinner再 share食,
我叫左个芝士汉堡配韩式烤肉汁, 而佢叫左香煎比目鱼,
罗宋汤好足料, 好多蔬菜, 蕃茄味几浓

杂菌汤唔系一般罐头汤, 系饮到粒粒菌类, 好有口感

餐包都有焗返热先上

主菜都几快黎到, 两个一齐黎,
叫得芝士汉堡, 我本身谂住有多D芝士,
不过整体味道系唔错,
仲有厚切薯条, 香脆可口,
另外特别之处系另上韩式泡菜 &烤肉汁, 不过泡菜几咸,

香煎比目鱼, 卖相精美, 配上沙律菜同杂菜,
我地加左$8 意粉, 更加饱肚

食完主菜, 终于去到我最期待既餐饮,

要左杯柠冻茶少甜, 真系好少甜,
另一杯用左优惠价要杯焦糖龙猫,
我开头以为要求画咩花都得, 原来只系限定左几款咁都无问题, 有龙猫已经够得意了,
睇住侍应小心翼翼地拎过黎, 焦糖龙猫真系好可爱,
画花通常都系饮咖啡先有, 但Lava Java 连朱古力, 抹茶都做得到, 啱哂唔饮咖啡既大小朋友,
奶泡香滑, 味道因为加左焦糖, 真系好sweet又浓味, 朱古力要甜先好饮呢