2015-09-27
黎到老字号的西餐厅,一定要试下佢既招牌菜分别叫左一个二人餐,同一个双脾餐二人餐拣左海龙皇汤入面有虾,虾是爽口的,但食得出系用雪虾,冇鲜味,而汤好浓好咸但二人餐佢只系比左一个汤我地 二人餐既主食系瑞士汁炒牛河牛河份量唔大,属一人份量,若二人食其实唔会够饱不过就有香浓既瑞士汁味,牛肉亦好腍不过二人餐佢比少左个烟肉炒杂菜,事后先发现唔怪得食完都唔饱,因为个餐跟本唔齐另外亦叫左个双脾餐,双脾系指猪仔脾同牛仔脾卖相唔系太讨好,不过牛仔脾较腍,好味啲猪仔脾就薄薄地一片,冇咩咬口味道偏咸小食方面叫左瑞士鸡翼呢度最出名既野食之一,鸡翼系用左鸡全翼,只只都又大又多肉,好嫩滑瑞士汁偏甜,而鸡翼完全吸收哂瑞士汁既味道二人餐既甜品系啫喱味道系提子味,食落似利宾立既味道好怀旧既甜品,啫喱做到震腾腾既效果,唔错不过就甜左少少甜品一定要食巨型梳乎厘佢既size比正常既大3-4倍,仲大过个头,分量够2-3人食虽然大,但佢整得好好,梳乎厘升到好高好松软,轻飘飘咁,不过食完一定饱外皮金黄微脆,里面蛋香味浓,甜而不腻而最底佢虽然有少少浓左,不过烧焦部分连埋中间既部分一齐食亦好好味梳乎厘制作需时30分钟,所以一开始落单就好叫
分别叫左一个二人餐,同一个双脾餐
二人餐拣左海龙皇汤
但二人餐佢只系比左一个汤我地
二人餐既主食系瑞士汁炒牛河
不过就有香浓既瑞士汁味,牛肉亦好腍
不过二人餐佢比少左个烟肉炒杂菜,事后先发现
唔怪得食完都唔饱,因为个餐跟本唔齐
另外亦叫左个双脾餐,双脾系指猪仔脾同牛仔脾
猪仔脾就薄薄地一片,冇咩咬口
味道偏咸
小食方面叫左瑞士鸡翼
瑞士汁偏甜,而鸡翼完全吸收哂瑞士汁既味道
二人餐既甜品系啫喱 味道系提子味,食落似利宾立既味道
好怀旧既甜品,啫喱做到震腾腾既效果,唔错
不过就甜左少少
甜品一定要食巨型梳乎厘
外皮金黄微脆,里面蛋香味浓,甜而不腻
梳乎厘制作需时30分钟,所以一开始落单就好叫埋
题外话/补充资料:
落单同上菜都好快,不过二人餐就冇出齐啲野,多人去食既要留意番啲野有冇漏到