2024-11-08
因朋友大推「炙烧焦糖鹅肝寿司」,所以抓紧平日放假的机会来食下午茶🔥逢星期一至五供应2-5pm的下午茶餐($40),最初推出嘅时候多啲款拣,但而家只得三文鱼盛合配乌冬或拉面之前喺唔同分店都食过下午茶餐,呢间分店都唔系第一次食,水准稳定,每次都好满意乌冬个汤几好饮,但少少咸,唔可以饮太多至于三文鱼盛合都系一如既往的好味~同埋唔知点解下午茶餐三文鱼盛合嘅三文鱼我总系觉得好食过单点嘅三文鱼🤣所以我好钟意叫呢个餐😋明眼人应该不难留意到上图的三文鱼寿司饭有啲唔同,因为而家做紧期间限定「全部寿司均以赤醋饭提供」,正👍🏻于是其实我都有更仔细地食嚿饭,我觉得同白饭个分别系「juicy」啲、软身啲、湿啲有味啲,整体口感好啲令我谂起不久前喺Donki买嘅三文鱼腩寿司,都系呢种饭,我觉得非常好食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好喇食完个下午茶餐,系时候叫万众期待的炙烧焦糖鹅肝($17一件):一入口𠮶下非常震惊味蕾,因为外层酥脆、一入口即溶嘅感觉非常正但第一口之后,中段就略为不似预期了,因为我expect会系满口鹅肝味🙈(尤其正值上星期刚好在康得思酒店The Place食咗三块烧鹅肝,所以对鹅肝味记忆犹新,甚至少少心心念念🥺)但呢件
乌冬个汤几好饮,但少少咸,唔可以饮太多
至于三文鱼盛合都系一如既往的好味~同埋唔知点解下午茶餐三文鱼盛合嘅三文鱼我总系觉得好食过单点嘅三文鱼🤣所以我好钟意叫呢个餐😋 明眼人应该不难留意到上图的三文鱼 寿司饭有啲唔同,因为而家做紧期间限定「全部寿司均以赤醋饭提供」,正👍🏻
但呢件寿司唔太有鹅肝味,而aftertaste亦系强烈的焦糖味
我睇咗好多寿司郎social media上网民嘅留言,都系一半话好好食、希望变成长期品项;一半话太多焦糖味令鹅肝味冇埞企,唔加焦糖会好啲,我非常认同,如果系净烧鹅肝就好了
食完鹅肝仲想食多少少,所以再加咗碟吞拿鱼($12):
吞拿鱼一直系寿司郎卖点,每次必叫
奥海城店虽然已开张一段时间(半年多啲),但依然好干净(MOKO同琼华分店冇咁干净的),同埋窗口位够开扬,好好坐
最近埋单时我成日唔记得揿「结帐」🥲
今次又唔记得揿,终于出状况,就系畀完$92,我谂一谂点解咁贵嘅?睇睇张单先发现计多咗一碟鹅肝寿司,由$17变咗$34,我即刻同店员讲计多咗,但因佢哋服务超迅速,我张枱已经还原咗畀下一位客人食紧,所以数唔返啲碟,要花多少少时间等店长去check,好在店长非常好人,check完最后都有退返钱畀我🙇🏻(店长哥哥如果睇到呢度,想同你讲多声唔好意思同麻烦晒你了🙇🏻 冇揿结帐系我唔好🥲)
我出去埋单前都听到店长哥哥同前台接待的店员细细声讲如果客人迟咗一两分钟埋单唔好催佢呀、畀人投诉太多喇,我觉得呢种人性化处理先系待客先道呢🥹 带领店舖营运不容易,大家的努力客人系见到的🥹
付款收据上面有问卷QR code,填妥问卷下次惠顾可以减3蚊,有效期1个月内,我每次都有用到~因为通常差不多1个月就会想再食寿司郎~(每次我都冇睇实到期日去用,而系真系自自然然再去就系在期限内😛)
除咗减3蚊,填问卷系因为我真系钟意填问卷,写完呢个食评之后,我先发现喺问卷讲漏咗… 我应该喺问卷建议吓增加下午茶组合的选择,同埋鹅肝唔加焦糖😂
今次我都有用上次嘅3蚊优惠,所以埋单只需$73😋