前排,同朋友去完揼骨有啲饿,系千色附近周旋咗一阵子,最终近近地系呢间616牛肉火锅专门店食个晚饭。事关决定得有啲仓促,所以未做任何Research,对于牛肉唔同部位嘅了解甚浅。但原来都唔紧要,点单用嘅PAD系菜单上系可以禁入去睇解说,除咗清晰说明咗牛肉嘅部位,连口感嘅形容都有,真系非常Friendly啊!于是系侍应嘅推荐加朋友嘅提议下,我地柯打咗一个鸳鸯酸菜牛骨汤,另外追加一啲牛肉同火锅料。酸菜驾到时真系好大阵味,可见十分足料;而牛骨汤都唔简单,份量足,味道浓郁。系等待煮汤嘅期间,行咗去混酱,酱料摆放咗系店后方,可见款式都几多,岩哂重口味人士!顺带一题,不论你混唔混酱,每位人头收HKD10咖。另外都有样有趣嘅Point,餐厅话佢地有个特别承诺就系「20分钟内,食物必到,否则此餐免费」,于是侍应就放低咗个沙漏系到。系讲紧笑要唔要出猫嘅时候,食物真系BaBa声咁好快到,果然唔系讲玩。满枱都系牛,考虑紧点分别边款打边款,餐厅真系好了解食客嘅麻烦之处,所以每碟都印有一张出菜单,咁就对自己食咗啲乜都一目了然啦!讲番先,牛肉方面我地柯打咗共五款:匙柄、牛柳、牛驼峰、牛朴肉、脖仁。个人系咁多款之中,

鸳鸯酸菜牛骨汤

牛朴肉
牛柳

讲番先,牛肉方面我地柯打咗共五款:匙柄、牛柳、牛驼峰、牛朴肉、脖仁。个人系咁多款之中,最为喜欢嘅系牛朴肉,因为肉同脂肪比较平均,口感上似雪花肥牛。但朋友比较喜欢牛柳,肉感重脂肪无咁多,所以无咁溜,但我觉得牛味偏重。而脖仁、匙柄同牛驼峰都系侍应们推荐,皆颇有嚼劲且重肉香,入口感想系「非常肉感」。以上得出结论系,讲系唔会理解,要试过先知,每个人嘅喜好都唔同。但重要嘅野要讲几次:我钟意牛朴肉。
匙柄
脖仁
牛驼峰

当然食咁多肉,绝对唔少得叫下其他嘅火锅料试试,于是仲柯打咗稻庭乌冬、娃娃菜同牛肉饺,咁就唔怕会太热气同食唔饱了。牛肉饺分别有六旧,包饺嘅皮滑,但留意番放太耐唔煮会有啲痴碟底,而牛肉馅包得非常饱满,而且味道调得刚刚好,不俗。
稻庭乌冬、娃娃菜
牛肉饺
总结,我未食匀大部份肉,连我最想食嘅封门柳当日竟然售罄!怨妇一样嘅我绝对会再试埋。其实都仲有非常多嘅选择,所以识食牛肉嘅朋友绝对要试试,再介绍我。我记得除咗元朗店之外,仲有其他地区分店,咁就可以约埋唔同区嘅朋友去食封门柳啦!
用餐时段
牛朴肉