2022-05-13 474 浏览
古月,连续七年获米芝莲推介嘅星马菜小店,一啲都唔简单。第一次嚟,样样都想试,最后都系决定叫个我未食过嘅招牌辣椒板面。呢个面嘅配料好多,包括秘制干辣椒,江鱼仔,温泉蛋,肉碎,炸蒜粒,葱粒同埋最邪恶嘅猪油渣粒,将所有配料捞匀面条食,味道既辣且丰富👍,份量亦多,唯一美中不足嘅,系成碗面冇肉到肚,对我呢啲食肉兽嚟讲,就硬系争啲啲啦。随面附送嘅汤胡椒味较重,入面两粒鱼蛋几爽滑,不过味道稍为偏甜咗少少。如果觉得个面太辣,饮呢碗汤都几可以解辣嘅。加钱叫多杯冰梅橄榄汁,酸酸甜甜,几解渴,不过味道就有少少怪,好难形容,如果你本身钟意食橄榄嘅话,可能都会钟意呢个,我呢,就麻麻啦😂。