2023-06-06
早餐时段去,门口冇人,以为唔使排,但原来条队系入面,我哋两个人等阵冇5分钟就安排咗一张四人枱,对面有个姐姐搭台。香港地茶餐厅系咁,对面唔系邋遢友就ok。早餐有唔同套餐,但菠萝油同奶茶都系单点。自己买唔系试食。菠萝油($13):味道唔算话好特别,但胜在热辣辣,size大件,唔会咬落去中间系空气,牛油系细件,0.5cm 厚都冇(利申之前食过其他餐厅好厚身先咁讲),但我减肥,都系好事,因为牛油可能解冻左阵,所以第一口冇话有冰火感觉,就普通咬咗一啖有油嘅包,但食到中间开始牛油溶咗,就有阵咸味,同菠萝包嘅甜好夹,整体好正!热丝袜奶茶($20):冇鞋口或者茶苦涩味,但我自己钟意饮茶香重啲,所以自己觉得还好,未去到我会再想饮。当日等咗都比较耐先送上嚟,楼面姐姐好忙,叫咗一位短发阿姐问,佢都唔算冇乜礼貌,仲话即刻帮我跟,但当然都系要等咗阵先送到杯嘢,几惊佢闹人,但佢又冇,所以茶餐厅都系睇运数,遇到多人同咁啱佢心情唔好就当自己唔好彩。我觉得如果菠萝油同奶茶有套餐就好好,分开点就少少贵。但如果只为菠萝油,唔计风味,就外卖算。热奶茶喺旺角仲有好多更好嘅选择。
早餐有唔同套餐,但菠萝油同奶茶都系单点。自己买唔系试食。