2016-07-22
好想食麻辣淡水龙虾及鱼锅呀,几经辛苦揾到黎红磡,仲可以一次过满足两个愿望添。星期六午市估唔到水静鹅飞,大把位任坐。地方宽敞舒适,空气流通,内笼装潢非常传统四川菜馆,颜色及用料都以木为主,中国味道浓厚。桂花冰,有趣有趣,未饮过就试试先。完全唔冻既?室温乍㖞。完全饮唔到桂花味,似普通奶水。红油猪耳,够麻够辣,惹味可口。软骨卜卜脆食得过瘾,猪皮又胶又弹又黏黏的,非常喜欢,味道不错,好味!香辣烤鲶鱼中辣,罕有地有鲶鱼食,梗系要试啦,仲配上窝笋、金菇、鲜腐竹、大豆芽添。辣到我出晒汗,浓郁辣椒味道隐藏著复杂香料,汤汁稍为杰身,牢牢附系烤鱼之上。中辣有点盖过鱼鲜味,少辣应该会好一点,依家系为食辣而辣。非常静态既演绎,无烟无色放系台中间,瞓左觉一样,并不是滚热辣上菜,试一口,温度尚算满意。外皮烤得香而黏口,锁住大量香辣汁,鲶鱼都几多骨,早知食桂花鱼啦。鱼肉够嫩,啖啖肉,无咩惊喜,质量合格。辣汁跟鱼肉同吃都几滞架㖞,正常依条鱼咁细,我一个人都食得晒啦。麻辣小龙虾,寻觅多时,终于都试到,但嘥鬼气啰!应该叫麻辣小龙虾壳。已经浸到变晒色,虾肉浸到缩晒水,几乎睇唔到,又鞋又韧,虾干一样!浸左几多日呀?味道好香口
麻辣小龙虾,寻觅多时,终于都试到,但嘥鬼气啰!应该叫麻辣小龙虾壳。已经浸到变晒色,虾肉浸到缩晒水,几乎睇唔到,又鞋又韧,虾干一样!浸左几多日呀?味道好香口,净系损壳咩?
桂花冰
红油猪耳