2012-10-26 185 浏览
近日听到友人家庭出左D事,亦勾起我少少既回忆及令我更加明白世事无常, 今日唔知听日事, 好好咁活每一天.唔开心都要生活, 咁不如开开心心咁过.无咩目的之下2个人专登走入深井打边炉, 6点已经入到店内, 当然咁早只得我地一枱客.专登来此店都系见到食评话此店既牛颈脊非常好味, 为食既二人组又点会放过.2个人贪心地叫左个牛魔王(内有牛柏叶, 牛颈脊, 牛肉粒, 肥牛等), 鳝片, 鱼腐, 皇帝菜及三秒腐皮; 我地仲用左OR既COUPON用一蚊换左个潮州汤底.所谓既潮州汤底就有D方鱼, 紫菜, 虾米及肉碎, 有点似方鱼肉碎粥走米版, 味道都几清甜.此店用料真系好新鲜, 鳝片灼后好弹牙爽口鲜甜又够肥美鱼腐既鱼及豆腐比例好平均, 食时有阵阵既鱼肉味道就算经炸过后既鱼腐都唔会有咩油味, 证明此店制作用心.除左期待牛肉之外, 三秒腐皮亦系我想试既食物.好多店舖都有这个配料, 但好多事都令我失望一般都系好重油味, 此店既三秒腐皮真系灼了三秒后外吸收汤底但内里仍带少少脆口十分好味.最后主角既牛魔王认真出色, 真系每款牛肉都好新鲜充满肉味, 牛肉粒有点肥膏食时口里充满牛香; 出名既牛颈脊放下汤后灼一回食时够

唔开心都要生活, 咁不如开开心心咁过.

此店用料真系好新鲜, 鳝片灼后好弹牙爽口鲜甜又够肥美

最后主角既牛魔王认真出色, 真系每款牛肉都好新鲜充满肉味, 牛肉粒有点肥膏食时口里充满牛香; 出名既牛颈脊放下汤后灼一回食时够嫩滑

再来既牛眼根店员介绍需灼多点时间,原本对根部位置不大兴趣, 但这个牛眼根带根位置带点爽口又甜美
2012-10-25