2014-09-01
心血来潮想食俄国菜,上网找到呢间餐厅进入餐厅,一排既俄罗斯娃娃的确吸引住左我既眼球,但细看之下并唔系有好多层可以许愿既俄罗斯娃娃!仲要2xx一只,一个字:贵!每张枱上都放住一个俄罗斯娃娃既餐牌,成为拍照既主角打开餐牌,同一般比较高级既餐厅一样全英文,而唔系俄文,但据我所知系有中文餐牌既,应该可以问waiter早系网上见到有人话呢到既罗宋汤可能系全香港最好饮既罗宋汤。结果一试,以香港人既口味而言果然系好饮!好浓,好“杰“,而且好足料有牛肉。充满了西式罗宋汤既味道,但欠缺了俄罗斯风味。呢到既罗宋汤偏橙红色,而唔系紫红色,而且唔多红菜头,总系争咁啲!但以西式罗宋汤黎讲,的确唔错!前菜叫左个冻鱼,食落酸酸甜甜,的确开胃。食落鱼既肉质同平日既唔一样,咬落感觉系一条条既肉条,就好似蟹肉既感觉!味道就已经被酸甜既酱汁盖过哂Cold Fish 正餐有羊架。完全无羊既“苏“味,反而重肉味肉既边位好香有啲脆脆地。食落唔算嫩,但有肉汁!算唔错既选择!Menu上既甜品其实唔太特别,最后选择Apple Filled Crepes with Ice-cream!雪糕上既苹果容系冻既,但pancake入面既苹果容就