朋友最近转咗工喺观塘返工,放工后大家相约聚聚,倾吓近况。佢带咗我去「为食火锅公司」开餐,本身见为食公司呢个名已觉好熟口面,去到见到用咗狗狗🐶做餐厅Logo,我就知佢同深水埗间茶记系同一集团!观塘店其实系近牛头角地铁站多啲,但从观塘方向行过嚟都方便。观塘店估计系新开张,因为我见佢贴住海报写做紧$15优惠价嘅丼饭,同当时深水埗店一样🤣。店舖环境相当唔错,灯光明亮,座位整齐,而且墙身仲贴满可爱狗仔嘅相片😍,尽显店主对毛孩嘅热爱。我好羡慕店主可以将自己钟意嘅东西注入舖内,如果我有机会开店做老板,我都一定会咁做。餐厅晚市主力做火锅鸡煲任食套餐 🍲,分两个价位,每位收费$238或者$318,一分钱一分货,贵啲个餐就梗系有多啲嘢食啦。现时餐厅仲做紧4位送1位嘅优惠,一家人嚟食就啱哂。即使呢度系半任食,但基本上佢套餐安排嘅食物全部上哂,我哋食完之后都已经饱咗九成🤰,好夸张呢。未食正餐前,先有两款前菜,佢哋分别系枝豆同寿司姜,两样都系和风小食🎌。菜胆扣鲜鲍鱼紧随其后送上,鲍鱼几正,炆得软稔入味,不比中式酒楼嘅出品逊色,伴旁仲有几嚿西兰花伴碟添🥦。五式刺身,为咗迎合香港人对刺身嘅喜爱🍣,套餐内容仲包括刺身
未食正餐前,先有两款前菜,佢哋分别系枝豆寿司,两样都系和风小食🎌。
菜胆扣鲜鲍鱼
五式刺身
五式刺身,为咗迎合香港人对刺身嘅喜爱🍣,套餐内容仲包括刺身并盘,当中包括五款鱼生:三文鱼、希灵鱼、油甘鱼、帆立贝以及虎虾。全部都系厚切,色泽鲜丽,质素好过唔少日本餐厅。
为食宠宠鸡煲
为食宠宠鸡煲鸡煲都有得任食㗎,不过如果转咗打边炉就无得食返转头。🐔鸡煲好大锅,未捞匀前清晰见到佢落咗乜配料,有齐洋葱、芹菜、芫荽、蒜头、辣椒同花椒等一同爆香,非常惹味,但可惜我嗌咗BB辣🌶,辣味同麻味如果再浓一级就更好。鸡件大大件,并冇斩到碎湿湿,肉质亦都唔嚡,如果计份量,应该足起码半只。
呢个鸡煲比较特别,因为佢配埋三宝一齐食,即系有牛柏叶猪皮同埋鱿鱼🦑。三样都系挂汁一流嘅食材,捞匀后佢哋由白𠽌𠽌嘅颜色变到上哂色。留意返,佢个锅火喉十足,但弹油嘅情况亦比较严重,要小心啲唔好整污糟衫啊⚠️。
圣子到海鲜拼盘
圣子到海鲜拼盘,呢个海鲜拼盘好震撼,上面铺满各种海鲜,数量按人头计算,图中嘅只系二人份量都有咁多!🦐海鲜款式包括大蛏子广岛蚝扇贝大蚬脆腩片脆骨腩同埋龙趸肉🐟。海鲜全部用上靓料,𠮶浸鲜味食落口系呃唔到人。佢哋大大只,渌完都无缩水。
蛏子皇
海鲜拼盘当中以蛏子皇最正😋,佢嘅长度接近一只筷子🥢,超巨型,唔讲得笑。蛏子口感爽弹,味道鲜甜,打边炉滚熟佢食,原汁原味无得输。
手切牛肩颈
手切牛肩颈,🥩本地牛嘅牛味特别强,肩颈嘅位置肌肉发达,脂肪较少,肉质结实。虽然一碟得大约六至七块,但至少每块都唔细,厚薄适中,咁先似食紧肉㗎嘛。
樱桃鲜茄薯仔汤
题外话,我想喺呢度加插介绍吓个汤底,原来佢并唔系用返鸡煲个底再加汤,而系换上另一个汤锅:樱桃鲜茄薯仔汤🍅🥔。呢个劲有屋企老火汤嘅感觉,味道清甜,我忍唔住饮咗几碗🤤。
西班牙黑豚肉以及五宝丸三色饺,牛肉冇得任食,但好彩猪肉有🐷。黑豚肉都几好,起码唔会太肥,如果直接用猪腩肉会吃不消。🥟杂丸杂饺拼盘打乱咗我哋嘅步伐,估唔到夹埋每人有成八粒,款式系好丰富,但有啲食滞咗,而且入货款占多,如果细食嘅人就留肚食其他嘢好过。
鲜鸭血
紫菜响铃
另外,餐厅亦提供咗几款好啱索汤嘅食材,包括紫菜响铃鲜鸭血等😉。
蔬菜篮
蔬菜篮置放于门口对住嘅雪柜,开头有好多🥦,但食吓食吓剩返好少,而且好似冇作补充。因此我建议大家预早拎定一篮返埋位比较稳阵。
椰汁炖蛋白
精选甜品椰汁炖蛋白🥚,渗透出淡淡嘅椰香同蛋味,味道唔会太浓烈,并为丰盛嘅晚餐作结。
总括嚟讲,为食公司无令人失望👍,而火锅部份就更为出色,性价比高嘅任饮任食鸡煲火锅套餐,绝对能吸引食客再次帮衬!今餐真系食到我哋捧住个肚走,系开心嘅,推介🌟。
2021-07-07
菜胆扣鲜鲍鱼