2017-04-17
甜酸苦辣咸,同宝宝最钟意嘅都系辣,今日仲约埋两个朋友,一齐去麻辣派对辣一辣。餐厅前身系友心私房菜,而家装修完,改左个名,店员都有留任,不得不提佢地服务好好,好热情,因为朋友之前都来过一次,劲好倾。我地4 个人但劲癫咁叫左7个𩠌+2款甜品,不过好好食,基本都系碟碟清。乌鸡炖汤香浓,一饮就知足料,有d 中药甘甘地嘅味,4个人share 两盅,啱啱好。水煮桂花鱼叫水煮鱼要桂花一向都贵d,不过lee 到只系2百几,都算系咁,唔贵,最重要系好食,连唔食鱼嘅我都食左几旧,肉质弹牙,一食就知新鲜,一d 都唔腥。宝宝觉得特别滑溜,每块鱼片都沾上左麻麻辣辣的口感,零舍滋味。家乡毛血旺宝宝好钟意食内脏,佢话香港毛血旺真系唔多常见,可能因为香港人始终唔系咁兴食内脏。但lee 个毛血旺竟然有虾有刀贝lee d 海鲜,好有新鲜感,感觉丰富左,但我最爱都系牛柏叶,够晒弹牙,沾晒d 辣汁,正。烧椒皮蛋Lee 个冷盘一绝,佢个皮蛋无一般果种怪味,中心反而似日本糖心蛋咁系半熟,加埋d 辣椒,够晒刺激,口𥚃面有几种唔同嘅口感。麻辣小肚放弃左夫妻肺片而拣佢,正在够爽口,而且好入味,吸晒d 辣汁。口水鸡我食lee 个𩠌系好挑
乌鸡炖汤
我食lee 个𩠌系好挑剔嘅,而佢好好食,够辣够咸,皮同肉都入味,特别系几件鸡胸,仲有埋咬口。特别d 嘅地方系lee 个竟然唔系冷盘,微温,我反而更钟意。
平时食lee 种上汤津白,通常都系金华火腿,就会咸d 浓d,但lee 个虾汤浸就相当有惊喜,系海鲜嘅清甜味,令lee 个菜变得相当有特色。