2013-06-06 1184 浏览
星期六约咗朋友系旺角食饭,我1:45pm去到,只有三四枱客,我坐底无耐,朋友仔就到咗。朋友一号要了猪骨汤海鲜乌东朋友二号要了木鱼汤薄切豚肉乌东小妹要了木鱼汤厚切豚肉乌东猪骨汤海鲜乌东与豚肉鸟东的价钱只相差几蚊,但𩠌菜却多很多,算是值回票价,但所谓猪骨汤底却很淡,莫说与正宗的日本猪骨汤底比较是无得比,就连一般香港日式拉面店的猪骨汤底都能胜它一筹。是为了迎合一众想食又怕肥的香港女士?点餐前在好奇何谓薄切豚肉,何谓厚切豚肉呢?我们估计薄切是好像肥牛般切到超薄,而厚切就是一般日式义烧吧!薄切果然是切到超薄的豚肉片,但所谓厚切,竟是一粒粒五花腩……。虽无被骗的感觉,但三人同时无奈苦笑。虽然和想像有出入,但从好𠮶方面谂,一粒粒上容易啲咬走啲肥膏 。因为调味后才煮,所以啲五花腩清淡得唻都有啲味,但份量就唔系咁多,得四、五粒左右。食后感:用石锅装住啲野食,啲食物真系够晒热。乌东够弹牙但要$50碗出面有好多选择。食物味道偏向清淡,唔算难食但亦只属一般。可以再去但唔会特登再去。

朋友一号要了猪骨汤海鲜乌东
朋友二号要了木鱼汤薄切豚肉乌东
小妹要了木鱼汤厚切豚肉乌东

。是为了迎合一众想食又怕肥的香港女士?

虽无被骗的感觉,但三人同时无奈苦笑。

虽然和想像有出入,但从好𠮶方面谂,一粒粒上容易啲咬走啲肥膏

2013-05-18