2024-08-24 134 浏览
旧同事喺荃湾返工,约咗过嚟「泰.初夏」一齐烚下烚下!以为只系一间普通泰国餐厅,原来有唔同级数号任食泰式火锅套餐,同朋友叫咗Set B「鸡煲+牛板腱火锅任食」($278/位),认真出色!首先上台嘅系香气四溢嘅鸡煲。鲜嫩鸡肉被炖得软烂入味,汤汁浓郁香甜,每一口都充满住幸福味道,令我忍唔住将呢个美味的鸡煲一扫而空。接下来系重头戏:大吃大喝牛肉火锅!嚟得泰国餐厅,一定要拣冬阴功汤底!汤底酸辣开胃,香气浓郁,服务员端上来满满一锅,空气中弥漫住香辣的冬阴功汤香气,热气腾腾,令我口水直流!为咗平衡口感,不会太热气,鸳鸯汤底我哋自然点埋芫茜皮蛋汤底,下下火!好快就睇住一盘盘新鲜肉类陆续上台,我嘅口水快流下来:牛胸爽口感爽脆,牛板腱肉质细嫩,卡乐beef 肥瘦相间,豚肉片鲜嫩多汁,酒嫩鸡件滑嫩可口,每一款都十分出色!我快快手将肉类放入火锅,喺冬阴功汤底涮烫片刻,就捞起嚟品尝。肉质鲜美,汤汁浓郁,每一口都充满泰式风情。除了肉类,我哋仲点咗啲泰式小吃,例如泰式猪手好香糯软烂,猪颈肉香脆可口……除咗点餐,仲有自助吧,拎各式丸类同蔬菜,唔少得嘅系泰式甜品,泰式椰汁糕真系一流,我哋食咗十件有多,为呢餐火锅增添更多

除了肉类,我哋仲点咗啲泰式小吃,例如泰式猪手好香糯软烂,猪颈肉香脆可口……除咗点餐,仲有自助吧,拎各式丸类同蔬菜,唔少得嘅系泰式甜品,泰式椰汁糕真系一流,我哋食咗十件有多,为呢餐火锅增添更多风味。

不知不觉间,我哋食咗好几轮肉,个肚都饱,但睇住呢锅热气腾腾嘅火锅,同埋琳琅满目嘅食材,真系想食完又食。呢次嚟到「泰.初夏」,我哋体验到一场酣畅淋漓嘅泰式火锅,我同朋友决定好快又会再嚟!

泰·初夏 (荃湾)
地址:荃湾愉景新城2楼2030号舖