2017-10-08
一向喜爱食辣野既我,要揾食川菜既饭脚真系唔易,今日难得公众假期,终于约齐脚一行三人去食辣。位于天后兴发街既"十二味不只是烤鱼",门口墙画色彩缤纷,虽然正门系横街,但一眼就望到。餐厅装潢以鱼为主题,衬返呢度既主打菜色。餐厅亦提供免费尿袋租借,可以一路食饭一路差电,咁就唔驶惊之后去街电话会无电啦。由于同行既朋友惊食鱼多骨,同埋想食多d其他野,所以我地最后无叫主打既烤鱼锅。麻辣猪耳 :食川菜一定会叫既菜色之一,猪耳切到好薄,非常爽口,味道麻麻辣辣,配埋花生同韮黄,话咁快就食晒。口水鸡 :另一样食川菜必食菜色,口水鸡份量相当多,面头舖满麻辣酱,开头都惊会好辣,但食落觉得辣度适中,鸡肉亦好嫩滑。闷炖儿麻辣香锅 :之前去柴湾小店试过干锅念念不忘,见到呢味系招牌菜,就即刻叫黎试下。香锅非常大份,上台时热辣辣,配料有虾,鱿鱼,鸡肾,午餐肉,菇片,薯仔片同莴笋,十分丰富。虽然面头舖满辣椒,但食落觉得麻多过辣,越食越惹味。鸡丝随便凉面 :食咁多辣野,都要叫返样唔辣同冻野食。凉面加入鸡丝,青瓜丝同花生酱捞埋食,感觉非常清爽。巴蜀烤茄子 :原条茄子切开两边,再加入四川调味粉烤,茄子烤完后唔会太干,唯一美中不足
餐厅装潢以鱼为主题,衬返呢度既主打菜色。
麻辣猪耳 :
口水鸡 :
闷炖儿麻辣香锅 :
鸡丝随便凉面 :
巴蜀烤茄子 :
原条茄子切开两边,再加入四川调味粉烤,茄子烤完后唔会太干,唯一美中不足既系调味粉有点太重味,盖过左茄子既鲜味。
猪猪流沙包 :
造型相当别致,即叫即蒸,松软既包包住热辣辣既奶皇,奶皇味道唔会太甜,但略嫌唔够流心,可能蒸既时间可以短少少。
总括黎讲,呢度名附其实"不只是烤鱼",除左烤鱼外,其他食物都好味道,下次想食辣真系可以再黎呀。