2018-01-23 73 浏览
女朋友无辣不欢,想食之前佢系四川食过既烤鱼,一上网就揾到香港呢间叫铁鱼川式食堂,有鸡煲又有烤鱼,啱晒女朋友。餐厅大,环境干净,最特别系佢地设置二人座位,枱与枱之间有木板隔住,私人空间感觉上增加。餐牌好清晰,设计上面可谓费尽心思,例如系辣度方面,餐厅形容小辣为流滩辣,特辣为跳楼咁辣。我哋拣咗90分钟铜鱼餐,系烤鱼加火锅嘅组合。一开始有四款前菜,跳水木耳酸,鱼情未豆芽辣,手撕包菜麻辣,嫰七八草清淡,主菜到啦!我地叫左福寿鱼。福寿鱼骨比较多,但肉质非常嫩滑,汤底属于小辣,但没有抢走鱼嘅鲜味。职员亦会帮我地分拆鱼件,非常细心。汤嘅配料有莲藕,金针菇等等。差唔多食晒条鱼嘅时候,职员就会加汤俾我哋打边炉,铜鱼餐包括三类海鲜,四款肉类同一款蔬菜。肉类最值得试嘅系佢哋嘅安格斯牛肉,牛味重,纹理分布平均。我地亦选择黑豚腩片、云吞同芝士双响。芝士双响一咬落去感受到浓浓嘅流心芝士,几特别。海鲜有海虾,圣子同大蚬各两只,数量黎讲海鲜好少,但整个套餐黎讲,分量非常丰富,未食海鲜嘅时候已经八成饱。而且质量胜于数量,虽然海鲜得六只,但非常新鲜。食辣野当然要叫啲解辣饮品,我同女朋友分别叫咗佢哋自家制既菊花姜蜂蜜茶同红

我哋拣咗90分钟铜鱼餐,系烤鱼加火锅嘅组合。

食辣野当然要叫啲解辣饮品,我同女朋友分别叫咗佢哋自家制既菊花姜蜂蜜茶同红桑梅蜜。加$2x左右就有咁大杯。

如果大家平时食鸡煲食到闷,可以试吓呢间鸡煲烤鱼双拼,或者只食烤鱼。性价比高,服务质素好,值得一试。

2018-01-21
  • 手切安格斯牛肉