2017-05-25
今晚去睇我期待已久既圣艾面粒十五周年开光大典,约左个十年无见既旧同事一齐睇。 我地无目标咁是但走入一间黑布街既食店,一间主要食面既食店。 我地见到个辣牛筋面系店长推介,我地都叫左辣牛筋捞面。 每碟$43, 都几细碟吓,心谂大只佬点够饱呢?牛筋切到几细粒,唔洗大大旧重dopdop咁拎住咬,牛筋果然入味,就唔系太辣,淋之中都很有弹性,够弹牙。面质松软弹牙,无枧水味。 另外叫左个通菜,好在唔系好多酱好咸𠮶啲,菜都幼嫩, 但我地都觉得好多油,食左一半无食了。 虽然同一间食店,但感受唔同,我自己觉得唔会再嚟下一次, 份量细 ,一路睇show一路饿住,讲真加埋菜都$62了,都唔饱...有啲贵。我朋友话味道好,牛筋够入味,而且奶茶好饮,令佢回味,必会encore添, 明显两人期望同标准都好唔同!
题外话/补充资料:
有蚊,食食吓喂左蚊两啖