2021-07-29 247 浏览
👁‍🗨 Da Filippo Trattoria📍尖沙咀3楼3203-3204A号舖海港城港威商场————————————————————适逢海港城coupon就到期,间间食店都大排长龙,我哋就拣咗依间无咁多人嘅意大利餐厅,佢嘅鲜制手工意粉同自家培植酸面种薄饼都好出名,由于我哋系下午茶时间先入座,只有单点或afternoon tea set可以选择好味度 ✔️✔️✔️✔️意式杂菜沙律🥗原本想叫凯撒沙律可惜卖晒,试左依个意式杂菜沙律,主要系以橄榄油拌沙律菜,菜都新鲜口感爽脆,估唔到清清地几消滞经典肉酱扁意粉🍝友人食过佢个肉酱意粉话唔错,餐厅最尽头有一行长长嘅半开放式厨房即场制作餐点同薄饼,面条食落比平时食开嘅烟韧有咬口,制成裙边嘅形状更容易挂汁,肉酱酱汁份量相当足够令每条面条都沾到,味道浓郁又有蕃茄嘅微酸,相当开胃莎乐美辣肉肠薄饼🍕只有辣肉肠同芝士嘅薄饼估唔到咁简单都咁惹味🤩事关友人上次试左情人眼里出肉肉薄饼食落太咸,以肉为主味道太单调唔推荐佢嘅批底比平时食个啲厚,外层烤得香脆,内里有面包常见嘅蜂巢状气孔,所以口感松软又弹牙,馅料份量适中,对面包控嘅我嚟讲整体出色可惜见到隔离枱啲人食净晒个批边唔
👁‍🗨 Da Filippo Trattoria
📍尖沙咀3楼3203-3204A号舖海港城港威商场

————————————————————

好味度 ✔️✔️✔️✔️

意式杂菜沙律🥗

经典肉酱扁意粉🍝

莎乐美辣肉肠薄饼🍕

可惜见到隔离枱啲人食净晒个批边唔食,如果钟意食薄底脆边嘅朋友仔可能就唔太岩口味😖

千层提拉米苏杯
超推荐❤️忌廉入口相当绵密柔滑,配以舖面嘅朱古力粉及夹层嘅手指饼,仲有淡淡嘅咖啡酒香,味道充满层次。比想像中大杯,味道偏浓,一个人食会略嫌有啲腻,两人share做饭后甜点岩岩好

朱古力☕️
味道中规中矩,口感顺滑但唔甜

杏桃红茶🍷
好香果味👍茶味都够浓,冲到2杯相当抵饮

餐饭由下午茶食到店家熄灯做晚市😂气氛环境都不错,食物质素不俗,值得再访👍价钱唔算平但以意大利菜嚟讲都亲民,有得用埋coupon埋单,性价比高

2021-07-10
下午茶