2019-07-20 2928 浏览
又到假日,一家大细出动饮茶嘅好日子。大荣华都系我哋经常去嘅茶楼,身在食肆林立嘅黄金地段,的确系好幸福嘅事情,除咗有好多连锁餐厅选择以外,好多默默耕耘嘅食店更系街坊邻居嘅聚脚点。大荣华之前装修过,大家都知佢嘅大东主本身就系一个食家,所以对食好有追求,我哋可以喺到长期帮衬亦少不了佢嘅一番好心机。楼下有荣华嘅包装嘢卖,仲有得买烧味,老实讲,如果同隔离间x兴相提并论,呢边嘅烧味确实争少少,不过都算系中上水准。而大荣华都好进取,由酒牌可见,贵价酒都唔少,相信配菜方面都相对改进咗好多。不过,对于我哋呢班街坊客来讲,晚餐比较少上来用膳,多数都系假期同老人家上来饮下早茶或者下午茶,慢慢叹返个零两个钟咁,已经系集体美好回忆。而除咗平时嘅点心之外,老友记都钟意整返啲炒粉面,呢味豉油皇炒肠粉唔会太油腻,份量亦可观,连怕油嘅婆婆都系佢fans。女士来讲,食猪脚姜绝不陌生。呢到嘅猪脚姜材料充足,味道好正,小女每次都系最后享用精华嘅一员,啲汁唔会太甜,又唔会太酸,好好饮,学妈咪话斋“仲好补㗎!”咖喱鲜鱿劲正,每次一出就就好快被扫清,唔会太辣,啲肉质好爽口弹牙,成家中宠幸儿嘅我总系可以食到最矝贵嘅鱿鱼须。仲有好多即
又到假日,一家大细出动饮茶嘅好日子。

䜴油皇炒肠粉

仲有好多即叫即蒸嘅一盅两件,传统的味道,都系质素上乘,绝不花假。更系其他连锁茶楼无可代替的理由。

鹌鹑蛋烧卖喺其他地方已经买少见少,好多点心师傅已经唔愿做嘅旧有菜式,每次来都要怀旧一番~

奶皇水晶包都系特有点心,外层透明见到里面啲奶皇,其实佢仲会流心𠻹,趁热食一流!

不过,可能系因为间茶楼真系太好生意,啲员工做到冇停手,所以服务欠奉。甚至有时不太友善,可谓大打折扣,虽然我哋系为食而来。

一间餐厅站得住脚与否,除咗出品,服务都好紧要,香港人嘅要求都唔算高,最起码唔好黑口黑面、含沙射影就已经好知足。

下午茶
  • 鹌鹑蛋烧卖