2015-12-31 1028 浏览
有过一次品尝Phoenix Sweets嘅杯子蛋糕嘅体验,都喺今夏元创方搞咗个冲绳夏祭,多谢朋友送小弟两个杯子蛋糕。但可是当被问及有关Phoenix Sweets时,真喺无可奉告,无乜嘢可以讲,因为对佢哋嘅认识唔深 。所以,今次「的」起心肝偷空过嚟元创方行吓,顺道拜访Phoenix Sweets 。第一人次嚟到,店内装修真喺几靓,好有童话中公主小屋嘅感觉,一室洁白亮丽。上次已经听朋友介绍过依间店,得知除杯子蛋糕外,仲有好多不同嘅产品。适逢圣诞,更见唔少产品化身成圣诞限定。晌参观期间,亦发现唔少嘢喺公平贸易、有机嘅产品 !一入门口就见到饼柜,一个又一个的骰小巧、细致漂亮嘅杯子蛋糕,排列整齐呈现眼前,多款唔同嘅口味都睇得人流口水 。如果有打算晌度叹番个下午茶,不妨考虑佢个Sweet Afternoon Tea Set,$50就任拣一款杯子蛋糕,再加一樽Santa Vittoria意大利有汽果汁,相对很划算。最后拣咗柚子(Yuzu)及玫瑰伯爵茶(Rose Earl Grey),放入精致嘅小盒内,方便拎走。盒面更贴有温馨提示,无需冷藏,牛油忌廉先有最好状态 。 Yuzu $35
晌参观期间,亦发现唔少嘢喺公平贸易、有机嘅产品
Yuzu $35

以蜂蜜柚子蛋糕配100%热情果牛油忌廉为组合,色泽金光,加上时值圣诞,多配上一小具圣诞装饰,份外别致
。蛋糕内里加入柚子肉及柚子皮,既有牛油香,又有柚子嘅香及蜂蜜嘅甜,而且,口感松软且微微湿润
;至于啲牛油忌廉虽然以热情果做,但无想像中咁酸,反而几清新、软滑、轻柔而不腻
Yuzu
Yuzu
Rose Earl Grey $40

机玫伯爵茶杯子蛋糕比柚子杯子蛋糕做得更靓,粉红色嘅牛油忌廉唧成玫瑰花形,已经衬到绝,再糁上少少玫瑰花瓣碎,主题就更突出
。以公平贸易伯爵茶蛋糕伴上有机玫瑰牛油忌廉,蛋糕充满伯爵茶茶香,同样绵蜜松软;玫瑰牛油忌廉以有机玫瑰水制作,可见其诚意及认真,而且,做得非常柔滑,富玫瑰幽香,又无死甜嘅弊病,实在出色
Rose Earl Grey
前后两次试过Phoenix Sweets嘅杯子蛋糕,都觉得水准无跌,而且,配搭有心思,晌节日更加添小道具都无额外加钱,佢哋对做杯子蛋糕嘅坚持及一丝不苟,依啲客人都睇在眼里!
外卖自取
庆祝纪念