2018-03-22
我家宝宝自从日本回来就好挂住𠮶边嘅拉面成日嘈住要食拉面,今日午餐就同佢黎到太子嘅魂拉面店我自己本身就麻麻地食拉面,因为觉得日式拉面店嘅拉面汤底都好油好咸但今次真系有啲改观啊!午餐时间有限定嘅铿鱼汤豚骨拉面($30)入面得一块紫菜同3片呜门卷,客人可以自己决定要加咩配料!我觉得咁样几好,点晒我钟意嘅嘢都只系$80重点呢个汤头系较为清淡,唔会太浓味,啱晒我~而面嘅硬度,我一向拣硬,最钟意拉面啲口感带点韧性!魂嘅拉面系属于曲粗面,𠮶样有啲似韩国辛辣面,不过当然味道唔同,食到最后都唔会浸淋晒,但挂汤力就一般。溏心蛋卤得入味,流心嘅蛋黄好甘甜,超正!加左帆立贝同八爪鱼片都好鲜美,成个组合都系我钟意,感觉唔错!而宝宝的火魂拉面($99)就系豚骨汤头再加上秘制辣汁同番茄整成,佢拣左中辣,觉得一啲都唔辣,系度话早知要大辣~ps.不过佢本身都几食得辣汤嘅浓度佢拣左中等,佢都系觉得汤头唔够浓,拉面挂汤力唔够强,话日本嘅拉面正啲~但我自己就觉得日本嘅拉面太重口味,各有各睇,有啲人食清淡啲就会觉得唔错值得一赞佢地汤头系唔会好油,食完唔会好油腻!有啲拉面店成层油嫁小食方面,点左清酒煮蚬 $38同日本枝豆伴海盐
成日嘈住要食拉面,今日午餐就同佢黎到太子嘅魂拉面店
重点呢个汤头系较为清淡,唔会太浓味,啱晒我~
溏心蛋卤得入味,流心嘅蛋黄好甘甜,超正!
小食方面,点左清酒煮蚬 $38同日本枝豆伴海盐 $12
枝豆新鲜,但就唔够饱满,呢个价钱黎讲,份量算多!
清酒煮蚬就好正!酒味香醇,而且蚬肉味道鲜美,值得食!
整体感觉都唔错,店员态度都亲切有礼,食到一半都帮我地添水,有机会会再黎食。