2024-04-24 38 浏览
放工约咗朋友喺观塘做瑜伽,打算喺附近快脆食少少嘢。行过东广场见到新开咗间拉面店,主打系无味精汤拉面,于是就一齐试一试佢😙因为朋友唔钟意食虾汤拉面,于是佢叫咗人起鸡白汤叉烧拉面,我就食咗招牌嘅浓虾汤,加$22可以有小食同埋送冷泡茶。冷泡茶嘅份量都唔细,应该有大概400 mL,我哋跟餐嗌咗章鱼小丸子同埋炸鸡软骨,因为朋友好想食芝麻鸡翼同蟹肉薯饼,所以我哋都另外再加咗。小食上到枱都非常热,鸡软骨个调味啱啱好唔会太咸,个人最钟意都系章鱼小丸子,虽然睇落细细粒,但系入边都有一粒足料嘅八爪鱼。小食嚟晒等咗一阵拉面先上枱,我先试咗朋友嘅鸡白汤,饮落去唔会太咸,系啱啱好嘅鸡汤味,拉面配有一粒粒糖心蛋同两块叉烧,糖心蛋煮得啱啱好唔会过熟,叉烧亦都唔会太肥腻,整体成碗拉面望落去唔会太多油。跟住讲吓餐厅人气嘅浓虾汤,配料基本上同鸡白汤拉面一样,但系个汤饮落去feel到劲足料,食到海鲜嘅咸香同感觉上真系冇落味精,食完唔会劲口渴。

• 人气浓虾汤叉烧拉面