2020-05-11
妈妈钟意食日式拉面🍜,见到近期大热嘅金鹤拉面🦩,主要卖点系鸡汤汤底🐓,比较少有👐🏻,而且,比起其他猪骨汤拉面都特别🐷,所以,今日母亲节👩🏻,就带妈妈一齐黎做吃货🤤。金鹤拉面有五间分店5️⃣,当日我哋去咗就近嘅炮台山分店。蒲入餐厅,店内灯光柔和🏙,几有情调🕯,店子细小座位唔多👐🏻,以两至四人位及吧枱为主。店员服务态度友善☺️,招呼周到😉,我哋想再睇餐牌📃,有冇其他小食🥟,店员十分细心上前递上。金鹤鸡白汤拉面🐓 $98 (7/10)既然selling point系鸡汤🐓,当然系饮汤先😋,奶白色嘅鸡汤底,汤底嘅颜色已经睇得岀淆咗好耐😚,饮第一啖,非常浓郁嘅鸡汤系口内荡漾🤩,之后完全停唔到口😋,每食一注拉面都一定要大大啖咁讲饮汤😉。至于拉面,只得一款🧐,亦无提硬度选择,粗身嘅拉面质感普通🤓,平平无奇😐。另外,有牛蒡🐮、鸡胸🐔、豚肉🐷、半只糖沁蛋🥚做配料。薄薄牛蒡片炸得非常脆口😲,鸡胸同豚肉零脂肪🔥,啱晒修身一族👍🏻。香葱赤鸡盐味汤拉面🧂 $78 (6/10)呢个系当日午市套餐list上面嗌嘅,送沙律做前菜🥗,沙律新鲜,配芝麻酱食一流👍🏻,拉面我同妈妈见到,都异口同声咁哗咗一声😵,啲葱真系多到满泻🥳,
金鹤鸡白汤拉面🐓 $98 (7/10)
香葱赤鸡盐味汤拉面🧂 $78 (6/10)
呢个系当日午市套餐list上面嗌嘅,送沙律做前菜🥗,沙律新鲜,配芝麻酱食一流👍🏻,拉面我同妈妈见到,都异口同声咁哗咗一声😵,啲葱真系多到满泻🥳,钟意食葱嘅朋友一定要嗌🤗。盐味鸡汤🧂,一啲肥腻都无✅,清清淡淡都几清甜😌。
小总结,汤底非常岀色🥳,浓厚嘅鸡汤好饮到我几乎饮晒🤤,而且无味精饮得岀系自家煲😋,就系值得一赞👍🏻!鸡胸🐓、豚肉🐖偏瘦,而且系清煮,十分健康😏。不过,拉面普通咗啲🤓,质感有待改善💪🏻,始终拉面唔止汤底,拉面口感都好重要🙂。
餐厅餐牌及当日嘅午市套餐餐牌如下: