2023-11-21 68 浏览
今日同朋友去深水埗探唔同嘅猫店长,行到肚饿揾地方医肚,见到有间靓装修嘅餐厅,店员话食物无味精,就入去试下。见到佢墙上好有日本风味,加上很多特包装饰品及挂饰,感觉很有气息!                                              意大利黑醋咕噜肉 $88首先讲意大利黑醋咕噜肉 ,我哋点菜时,老板娘依味菜系佢亲自秘制食落清甜而后劲浓郁的黑醋 ,酸酸甜甜令人又开胃食欲大增 ,又唔肥嘅咕噜肉, 炸得好适合又靓, 食落口感好软绵, 仲有酸甜醒胃既菠萝同炸过嘅薯仔做配菜 ,食完只碟系完全无油腻感觉,真系值得一试👍黄金海鲜豆腐 $88之后就食呢个黄金海鲜豆腐 ,一上菜已经俾香喷喷的蛋黄香味迷惑住, 配上香滑豆腐 虾肉 蟹柳 细带子,食一啖感觉已经俾香浓的蛋黄掩盖成个口腔 ,令到我有立即想再食多几啖的感觉 ,唔太咸,味道适中,豆腐煮得好好,好软绵 ,浓厚嘅豆香,虾肉 蟹柳 带子仔都保留左海鲜的味道 !猪润杞子浸菜心 $88老火靓汤 $50最后食猪润杞子浸菜心 ,呢个菜真系值得一试 ,猪润煮得唔会好硬,仲完全无渣 ,带点爽口,值得俾最高分,食落口感觉唔到腥味,清甜爽脆的

意大利黑醋咕噜肉 $88

黄金海鲜豆腐 $88

猪润杞子浸菜心 $88

老火靓汤 $50
最后食猪润杞子浸菜心 ,呢个菜真系值得一试 ,猪润煮得唔会好硬,仲完全无渣 ,带点爽口,值得俾最高分,食落口感觉唔到腥味,清甜爽脆的新鲜菜心配上明目杞子,加上姜丝吊味,清清地但一啲唔寡,滋养补血之菜式!之后就讲老火靓汤 ,清甜新鲜的椰子掩盖成个汤 ,入面有新鲜椰子 ,啖啖肉嘅猪骨 ,香甜的萝卜同雪耳 ,成碗汤完全冇味精👍👍饮完唔会有口渴感!
食完饮返支怀旧玻璃樽可乐,爽吖!
2023-11-20