2019-05-29 809 浏览
最近同友人去咗几次喜聚坊,一直太忙未有机会写食评,今次一次过写吧。先写「汤水」,最近都系因为转天气加上夜瞓,又肝火又湿重,友人推介喜聚坊的无味精老火汤比酒家平一大截,果然唔错,最喜欢系「in鸯葛菜」同「赤小豆野葛」汤,清热又去骨火,仲试咗「老黄瓜」、「霸王花」同「佛手瓜」汤都好唔错,清甜滋润。菜单上的菜式就试咗「工夫肉饼」、「一囗骨」、「带子饼」、「乳鸽」同「蒸鱼」,我个人最喜欢工夫肉饼,系我食过最好味的蒸肉饼,非一般货色能比美。至于少不了的蔬菜,就试咗「炒通菜」、「金银蛋笕菜」同「炒福建西兰花」,炒菜惹味,金银蛋口感极佳,并非一般蛋菜捞在一起的货色,明码实价抵食,呢种质素应该要在大角咀呢d旧区先做到呢个价钱。另外,试咗三个特色菜,「麻辣鸡」囗感出众,麻味辣味恰到好处(我个人食唔到太辣都食到)非常惹味,鸡肉亦嫩滑但不见血,我好喜欢亦觉得抵食。「腐皮卷」的材料不是一般的平价料,皮好脆,好味!我最钟意系个「脆皮猪」,坚好味,好有猪味但无一般猪肉d苏味,皮极脆极香口,但感觉不热气,以前常食有名好似骰子咁细d烧肉,但呢个脆皮猪明顕早几班,可惜要预订,唔系时时可以食到。最后系主食,试咗「炒年糕」
最后系主食,试咗「炒年糕」、「脆米炒饭」同「肉丝炒面」,都好高水准,而且料靓无味精,抵食!这店值得encore!