2019-08-13 141 浏览
我系网上揾左间鱼面、鱼乌冬好出名嘅面面,谂住带好钟意鱼汤同食面嘅妈妈去食其实舖头嘅鱼汤出名足料、无味精,再加上长时间熬制再隔油,所以好饮又健康。一坐底同事就拎左2小杯鱼汤比我地饮。哗!真系好香浓嘅鱼味,而且一滴油都无😱😱好劲呀😱😱我一早谂好要试下个围城,9款料理,每样一小碟,好有日本料理嘅感觉🥰🥰🥰-麻酱秋葵好爽口,沾左麻酱后连唔钟意食秋葵嘅我都食晒😊-蛋卷-天妇罗炸大虾-明太子鸡翼好多饀,炸得好香脆-柚子金菇好清新,而且干净无噏味-Parma ham拌蜜瓜好好味,ham油脂味好香,配熟透又juice嘅蜜瓜真系劲夹呀🤤🤤-梅渍蕃茄仔好开胃😋-醉虾酒味都几重,但好易入口😄-红酒牛肋条煮得好淋好入味,连红罗白都淋晒👍🏻但当我一食主角....真系好正呀,鱼面口感弹牙,仲有淡淡鱼香。想重味啲,可以一啖鱼面,一啖鱼汤。想点酱的话,仲可以点旁边附送嘅芝麻酱,一样咁好味😆餐饮我转左桂花薏米茶比妈妈饮。本身以为系冲一杯上黎,点知原来系一壶,仲要有蜡烛烧住,随时饮都系热辣辣,真系窝心🥰妈妈就叫左碗鱼之恋鱼乌冬,故明思意系有好多鱼嘅𩠌,包括有鱼味最重嘅白鱼蛋、弹牙嘅鱼角、好滑同沾满汤嘅鱼腐、滑嘟嘟嘅鱼皮饺

面面围城
-麻酱秋葵好爽口,沾左麻酱后连唔钟意食秋葵嘅我都食晒😊
-蛋卷
-天妇罗炸大虾
-明太子鸡翼好多饀,炸得好香脆
-柚子金菇好清新,而且干净无噏味
-梅渍蕃茄仔好开胃😋
-醉虾酒味都几重,但好易入口😄
-红酒牛肋条煮得好淋好入味,连红罗白都淋晒👍🏻

桂花薏米茶

鱼之恋
妈妈就叫左碗鱼之恋鱼乌冬,故明思意系有好多鱼嘅𩠌,包括有鱼味最重嘅白鱼蛋、弹牙嘅鱼角、好滑同沾满汤嘅鱼腐、滑嘟嘟嘅鱼皮饺、香脆嘅炸鱼肉春圈、香脆得黎仲好弹十牙嘅炸墨鱼条,仲有小量新鲜沙律菜,鱼乌冬虽然无鱼面咁重鱼味同弹牙,但却比鱼面烟韧同滑身,真系各有各特色😄

渔人乐脆
另外,我地仲叫左个渔人乐趣。薯条系厚切,牛油味好香,点左黑松露沙律酱后劲好味👍🏻👍🏻👍🏻番薯条好香甜,我觉得唔点酱仲好味😋鱼肉春卷本身有调味,但我觉得点酱后味道更特出😉墨鱼春卷本身已经好弹牙,切条再炸后更添脆脆嘅口感,一流😆😆

后记:寻晚食完饭,今朝起身都唔好觉得好口渴,个汤真系无味精👍🏻👍🏻
面面围城
渔人乐脆